Test av JBL Soundgear Sense – hodetelefoner med åpent design for den aktive

Geir Tandberg Steigan

Vår vurdering:

3.5

Vi i Testplanet har brukt ganske lang tid på å teste hodetelefonene JBL Soundgear Sense, noe som viste seg å være en virkelig hyggelig overraskelse. Disse hodetelefonene har et åpent design som kan avskrekke enkelte kjøpere, og likevel være akkurat det andre kjøpere ser etter. Designet gir en ekstremt sikker og komfortabel passform, som er perfekt for aktive brukere som leter etter noe som holder seg på plass selv under de mest intense aktiviteter og treningsøkter.

JBL Soundgear Sense har vist seg å være et virkelig allsidig par hodetelefoner og har vært trofaste følgesvenner under mange treningsøkter. Imidlertid har de sine svakheter. De mangler blant annet aktiv støyreduksjon for en mer oppslukende lydopplevelse. De er heller ikke in-ear-varianter og mangler derfor også den passive støydempingen man ellers kan få fra selve tetningen i øret. Men hvorvidt dette er et par gode hodetelefoner avhenger helt av hva slags bruker du er og hva du ser etter i et par hodetelefoner. Les videre for hele testen vår av JBL Soundgear Sense.

Åpen passform

Pros

Både fordeler og ulemper med designvalget
Perfekt for aktive brukere

Cons

Du må klare deg uten støyreduksjon

Majoriteten av dagens hodetelefoner er in-ear-varianter, som skyves inn i selve ørene for å skape en tett passform som sitter trygt på plass og som samtidig skaper lydtetthet. JBL Soundgear Sense har kjørt på en annen variant med åpen passform, hvor selve øreproppene er plassert oppå øregangen i stedet for inni. Ved første øyekast kan hodetelefonene se ganske store ut. De er riktignok litt større enn vanlige in-ear-varianter (gjelder også ladeetuiet), men en stor del av dem er skjult bak ørene og når de først er på plass oppleves de ikke som klumpete i det hele tatt.

JBL Soundgear Sense festes på baksiden av ørene.

Fordelene med et åpent design er at det er mye mer praktisk. Du unngår gnagsår i ørene som du kan få av in-ear-varianter med dårlig passform eller hvis du lytter for lenge. Du blir heller ikke like pakket inn i musikken og det blir lettere å høre hva som foregår rundt deg. Det er viktig om du går på skogturer alene eller er ute på tur i travle omgivelser og trenger å holde øye med det som skjer rundt deg. For deg som hører mye på musikk kan også et åpent design anbefales, da det er fare for hørselsskader, kløe og bakteriedannelse om man går rundt med tettsittende ørepropper i ørene hele dagen.

Ulempene er at lyden ikke er like oppslukende og muligheten for både passiv og aktiv støyreduksjon forsvinner. Under testene våre ble vi imidlertid veldig overrasket over hvor oppslukende lyden faktisk var i disse hodetelefonene, til tross for den åpne passformen og mangelen på støyreduksjon. Lyden sendes direkte inn i øregangen og er alltid dominerende i forhold til lyder fra omgivelsene. Du kan fortsatt høre hva som skjer, men det blir mer en fjern bakgrunnsstøy. En annen ulempe med den åpne passformen er at lyden kan lekke litt ut hvis du spiller for høyt, noe som kan være forstyrrende for andre rundt. Men hvis du ikke har noe imot å dele musikksmaken din med de andre medlemmene av treningsstudioet når du pumper Justin Bieber – Baby på høyeste volum, er det selvfølgelig ikke noe problem!

Lydkvalitet

Pros

Minimal lydlekkasje til tross for åpen passform
Overraskende oppslukende lyd

Cons

Ikke den tyngste basen

Lydkvaliteten til JBL Soundgear Sense er mer enn akseptabel etter vår mening. Vi ventet oss at en stor del av lyden ville lekke ut med det åpne designet, mens mangelen på ANC ville gjøre det vanskelig å oppnå en oppslukende lyd. Vi tok feil. JBL Soundgear Sense kan komme opp i fantastisk høye volumer og sender lyden ut i øregangen på en måte som får den til å sirkulere rundt og føles massiv. Med standardinnstillingene gir hodetelefonene et klart og luftig lydbilde, hvor diskanten og mellomtonen virkelig kommer til sin rett. Bassen er ok, men ikke mer enn det. Det er vanskelig å få en virkelig imponerende bass med tanke på designet, men basstunge spor fra slike som Gnarls Barkley og Pouya hørtes fortsatt anstendig ut. Du har også mulighet til å justere lydbilde og EQ via ledsagerappen, slik at du kan få den lyden som passer deg best.

JBL Soundgear Sense har overraskende oppslukende lydkvalitet.

Et annet pluss med disse hodetelefonene er mikrofonene deres. For et par hodetelefoner i denne prisklassen, hvis fokus først og fremst er på passform og som er rettet mot aktive brukere, føles samtalekvaliteten som noe som lett kan komme i bakgrunnen. Men under testene våre var samtalene utmerket, og vi hadde aldri problemer med å bli forstått av personen i den andre enden, enten vi satt stille eller var ute og løp rundt i byen.

Batteritid

Pros

Hurtigladingen redder situasjonen

Cons

Ganske kort batteritid, tross mangelen på ANC

JBL Soundgear Sense har ikke den lengste batteritiden, noe som er en stor skuffelse, spesielt med tanke på at de mangler funksjoner som aktiv støyreduksjon, som vanligvis er en stor batterityv. Med selve øreproppene får du opptil 6 timer per lading, med ytterligere 18 timer via det medfølgende ladeetuiet. En total batteritid på rundt 24 timer er helt greit, men langt fra den beste du kan få.

Det som redder JBL Soundgear Sense, er støtten for hurtiglading. Så selv om du trenger å lade litt oftere, kan du i det minste fylle på raskt. En 15-minutters lading gir deg rundt 4 timers batteritid, noe som er perfekt hvis du trenger en rask påfylling før du drar ut på en treningsøkt. En full lading tar ca. 2 timer.

Pris

Pros

God verdi for pengene

Cons

I skrivende stund koster JBL Soundgear Sense 1690 kroner, noe som plasserer dem i mellomsegmentet. Etter våre tester med JBL Soundgear Sense, mener vi definitivt at de gir god valuta for pengene, forutsatt at du er den riktige typen bruker for dem.

Hvis støydemping er viktig for deg, kan du heller sjekke ut alternativer fra slike som Bose, for eksempel QuietComfort-serien, som tilbyr førsteklasses støydemping til en tilsvarende pris. Ønsker du et par hodetelefoner med åpent design, men i en litt mer stilig og kompakt utforming, kan du sjekke ut Huawei Freeclip, som også er i samme prisklasse.

Hvem er JBL Soundgear Sense laget for?

JBL Soundgear Sense
Er dette de rette hodetelefonene for deg?

Hvis du er på jakt etter et par hodetelefoner med et åpent design, hvor en trygg og behagelig passform er viktigere enn lydkvalitet på audiofilnivå, er Soundgear Sense et utmerket alternativ. De er hovedsakelig rettet mot aktive brukere som er mye på farten, så hvis du trenger et par hodetelefoner som vil holde seg på plass under treningsøktene og samtidig vil ha litt bevissthet om omgivelsene, er Soundgear Sense igjen et godt alternativ. For de som derimot ønsker best mulig lydkvalitet til prisen, lang batteritid, kompakt design og støydemping, finnes det andre alternativer som vil passe bedre.

JBL Soundgear Sense – tekniske spesifikasjoner & vurdering

3.5

Type: Åpne trådløse hodetelefoner (open-ear)
Konstruksjon: Hybriddesign med fleksible ørekroker og avtakbar nakkestropp
Driverstørrelse: 16,2 mm
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 32 ohm
Følsomhet: 112 dB SPL@1 kHz
Maksimal SPL: 90 dB
Mikrofonfølsomhet: -38 dBV/Pa@1 kHz
Bluetooth: Versjon 5.3
Batteritid: 6 timer + 18 timer med ladeetuiet
Ladetype: USB-C ladekabel
Vann- og støvbestandighet: IP54-klassifisering
Teknologi: JBL OpenSound

Andre hodetelefoner som kan anbefales

Hvis JBL Soundgear Sense ikke er helt de hodetelefonene du er ute etter, er det et par andre alternativer som kan være verdt å vurdere. Hvis støyreduksjon, lang batterilevetid eller in-ear-design er noe du ønsker, kan vi anbefale disse hodetelefonene i stedet. Ønsker du fortsatt et par hodetelefoner med åpent design, men med litt slankere formfaktor, kan vi også anbefale Huawei FreeClip.

For støyreduksjon:

Slankere åpen design:

Utmerket batteritid på rundt 40 timer totalt:

Sterk batteritid på rundt 30 timer totalt:

Hjem og husholdning
En svart OBH Nordica airfryer står på en köksbänk bland färdig mat som pommes, mozzarellasticks, revben och mer.

Beste billige airfryer: 5 rimelige luftfrityrkokere som ikke vil blakke deg

Lyd og bilde
Beste DAB-radio: En person bærer en radio utendørs

Beste DAB-radio: De 4 beste modellene akkurat nå