Test av Roborock S8 MaxV Ultra – testvinnende premiumpakke

Geir Tandberg Steigan

Vår vurdering:

5

Roborock slapp en nyhet våren 2024 i form av flaggskipmodellen Roborock S8 MaxV Ultra. Dette er en luksuriøs modell som plasserer seg i toppsjiktet blant robotstøvsugere akkurat nå. Den har en skikkelig heftig prislapp, men for pengene får du en omfattende pakke som oser av kvalitet, med all kraften og ytelsen du noen gang vil trenge. Vi i Testplanet har hatt muligheten til å teste den nye robotstøvsugeren i et par uker – og dette synes vi om den.

Formfaktor

Pros

Premium byggekvalitet
Bra storlek på beholderne

Cons

Stor og tung

Robotstøvsugeren med den tilhørende ladestasjonen er en ganske heftig affære, med en samlet vekt på rundt 20 kilo. Selve robotstøvsugeren veier rundt 4 kilo og har målene 35 x 35,3 x 9,65 cm, så den er rimelig kompakt, selv om sensorene på toppen av robotstøvsugeren er ganske høye og hindrer den i å nå under lave møbler. Ladestasjonen veier derimot nærmere 15 kilo med mål på 40,9 x 41,9 x 47 cm, noe som gjør den til en av de større variantene som finnes. Dette har imidlertid sine gode grunner, da den er kilden til et par virkelig avanserte funksjoner. Her er det ikke bare lademuligheter og støvbeholder, men også to separate vannbeholdere for gulvmopping (en for rent vann og en for skittent vann), selvrensende teknologi for moppen, tørkefunksjon for moppen og en beholder for rengjøringsmiddel. Med alt dette inkludert er det derfor ikke overraskende at ladestasjonen er ganske omfangsrik.

Ladestasjonen for Roborock S8 MaxV Ultra er ganske omfangsrik.

Roborock S8 MaxV Ultra har så avanserte sensorer for navigering at den enkelt kan finne tilbake til ladestasjonen sin, selv om den er veldig nær andre møbler eller for eksempel planter. Det gir deg muligheten til å gjemme den store skuffen ganske godt blant inventaret, og da føles den ikke like klumpete. Dette er uansett en robotstøvsuger som passer best for større hjem. For mindre leiligheter vil den føles litt for stor og overdreven.

En av vannbeholderne for Roborock S8 MaxV Ultra.

Det er enkelt å håndtere alle deler av ladestasjonen. Hver av vannbeholderne har et lokk som er lett å åpne og de har en god størrelse på 200ml hver, noe som er nok til flere moppinger før du må bytte. Støvbeholderen er bak et panel foran på ladestasjonen, som enkelt kan fjernes. Det er også bak dette panelet du finner beholderen for rengjøringsmidler. Husk at ikke alle rengjøringsmidler er egnet for robotstøvsugeren. Roborock har egne anbefalinger for hvilke typer som fungerer bra og selger også sin egen variant laget spesielt for deres robotstøvsuger, så vi anbefaler å investere i dette for å oppnå best mulig resultat.

Spesifikasjoner & funksjonssett

Pros

Alle toppfunksjoner samlet i én enhet
Sterk sugekraft
Moppfunksjonen er fantastisk
Når overalt

Cons

Taleassistenten føles unødvendig

Med en prislapp på nesten 17.000 kroner forventer vi absolutt ytelse i toppklasse og Roborock S8 MaxV Ultra klarer faktisk å innfri. Spesifikasjonslisten er imponerende på papiret og gjør det meget godt i faktisk bruk. Her får du blant annet en sugekraft på 10.000 Pa, en forbedret børstearm med såkalt FlexiArm Design som skal kunne komme bedre til hjørner og langs kanter, et ekstra filtreringssystem spesielt utviklet for å samle opp de minste partiklene, avansert navigasjon basert på PreciSense LiDAR og Reactive AI 2.0-systemer, spesialprogramvare for bedre støvsuging av tepper i form av Carpet Boost+, et ekstra kantmoppdesign for bedre mopping langs vanskelig tilgjengelige kanter. Ikke dårlig! Se for deg alle markedets toppspesifikasjoner og funksjoner samlet i én og samme enhet, og du har Roborock S8 MaxV Ultra.

Sensorene på Roborock S8 MaxV Ultra.

Moppfunksjonen til Roborock S8 MaxV Ultra er spesielt imponerende. Mange robotstøvsugere som tilbyr mopping kan kun bruke kaldt, rent vann, uten mulighet for å tilsette rengjøringsmidler. Dette gir selvsagt ganske begrensede resultater. Roborock løser dette ved å by på en ganske uvanlig funksjon som varmer opp vannet i robotstøvsugeren til 60 grader, før den begynner å tørke gulvene, mens den fyller den lille tanken sin med rengjøringsmiddel. Den legger også godt trykk over gulvet og klarer å fukte og skrubbe hver centimeter med stor presisjon takket være moppesystemene DuoRoller Riser Brush og Vibra Rise. Varmen og rengjøringsmidlet skaper en utmerket kombinasjon for å løse opp all smuss og kvitte seg med bakterier på gulvene, og resultatet av moppingen skiller seg virkelig mye fra hva resten av konkurrentene har å tilby.

Her kan du blant annet se sidebørsten og den spesielle sidemoppen.

Hvis du dessuten har virkelig skitne gulv, vil robotstøvsugeren merke dette og returnere til ladestasjonen for å rengjøre moppen, før den fortsetter med rengjøringen. Etter moppingen blir moppen rengjort og varmlufttørket ved ladestasjonen for å unngå sur lukt.

Du får også tilgang til en innebygd taleassistent («Hello Rocky») som lar deg styre Roborock S8 MaxV Ultra med talekommandoer. Men appen er så vellaget, enkel og smidig å bruke, så dette føles ærlig talt litt i overkant, etter vår mening.

Hvor lang batteritid har Roborock S8 MaxV Ultra?

Pros

Batteritid over all forventning

Cons

Ganske treg ladning

Med så mange avanserte funksjoner og kraftig ytelse, ville det vært forståelig om Roborock S8 MaxV Ultra hadde en batteritid på den nedre enden av skalaen – men det har den ikke. Robotstøvsugeren har en solid batteritid på 180 minutter, noe som er mer enn nok til å rengjøre større hjem. Som referanse ligger robotstøvsugere med kortest batteritid vanligvis rundt 100-120 minutter, mens de med lengst batteritid vanligvis holder i rundt 210 minutter.

Hvis robotstøvsugeren ikke er ferdig med å rengjøre i løpet av den tiden, vil den gå tilbake til ladestasjonen og fylle opp med litt kraft før den drar ut igjen og fullfører rengjøringen. Den lader mellom hver rengjøring og skulle den gå tom for batteri, tar en full lading omtrent fire timer.

Roborock S8 MaxV Ultra har tid til å rengjøre store hjem med sin lange batteritid.

Roborock-appen er suveren

Pros

Enkelt å forstå
Mange innstillinger

Cons

Hvis du er som oss og foretrekker å bruke mobilappen i stedet for taleassistenten for å kontrollere robotstøvsugeren din eller rett og slett vil ha tilgang til flere innstillinger og tilpasningsmuligheter, vil du bli veldig fornøyd med Roborocks ledsagerapp. Dette er en godt laget app som enkelt og tydelig viser all informasjonen du trenger. Til tross for at dette er en avansert robotstøvsuger, har Roborock klart å gjøre alle funksjoner lett tilgjengelige og enkle å forstå for alle brukere.

Etter å ha koblet enheten til appen, kan du klikke på den, og etter det får du et kart over hjemmet ditt. Dette kartet er fargekodet og delt inn i forskjellige rom, med møbler og eventuelt rusk markert på kartet med enkle ikoner. Over kartet er informasjon om rengjøringsområdet, batteritid og hvor lang tid det tar å rengjøre hele området.

Du får tilgang til alle de vanlige funksjonene via appen, som for eksempel muligheten til å rengjøre bestemte rom eller soner, sette inn forbudssoner, renholdsrutiner med mer. Når du starter en rengjøring kan du velge om du kun vil støvsuge eller moppe gulvene, eller begge deler. Du kan også tilpasse rengjøringen med ulike alternativer for sugekraft, vanntemperatur, skrubbeintensitet og mer. Ønsker du ekstra grundig rengjøring, kan du be robotstøvsugeren gå over alle overflater to ganger – snakk om glitrende rene gulv!

Fordeler med Roborock S8 MaxV Ultra

Det kan ikke nektes for at ytelsen til Roborock S8 MaxV Ultra er i en klasse for seg. Dette er supplert med et omfattende sett med både grunnleggende og avanserte funksjoner, og det vil være vanskelig å finne tilsvarende funksjoner i en annen robotstøvsuger. Moppfunksjonen er også klasseledende med både varmtvann og vaskemiddel kombinert med godt trykk og høyintensiv skrubbing. Her får du resultater som ingen annen robotstøvsuger for øyeblikket kan matche.

Roborock S8 MaxV Ultra bruker den nyeste teknologien for navigasjon og gjenkjenning av hindringer. Dette, kombinert med sin finslipte teknologi for tilgang langs kanter og listverk, gjør den til en mester i å komme rundt møbler, rusk og ledninger, samtidig som den fanger opp alt rusk ned til de minste partiklene. Dette er en av de få robotstøvsugerne vi har testet som aldri har hatt problemer med å komme seg mellom stolbein, som klarer å unngå ledninger og som enkelt kan komme over høye terskler.

Støvbeholderen og vaskemiddelbeholderen.

Alt er også automatisk med Roborock S8 MaxV Ultra, så vil du ha en robotstøvsuger som stort sett gjør alt av seg selv og krever svært lite arbeid fra din side, er dette en perle. Vannbeholderne har som tidligere nevnt en kapasitet på 200 ml hver, mens støvbeholderen har en kapasitet på 400 ml. Du må bytte ut og fylle på vann etter omtrent hver tredje rengjøring inkludert mopping, selvfølgelig litt avhengig av hvor stor boligarealet ditt er. Støvbeholderen trenger litt oppmerksomhet omtrent hver tredje måned, men det er omtrent alt.

Ulemper med Roborock S8 MaxV Ultra

Den soleklart største ulempen med Roborock S8 MaxV Ultra er prisen. Den er absolutt verdt pengene og er en av de beste robotstøvsugerne på markedet akkurat nå, men samtidig tror vi at det er en svært begrenset gruppe brukere som har råd til å bruke nærmere 17 000 kroner på en robotstøvsuger. Vi ser frem til dagen da denne typen teknologi blir litt rimeligere, men foreløpig er den ganske eksklusiv. Du kan også få tak i andre kraftige modeller med priser på rundt 10 000 kroner, noe som umiddelbart oppleves rimeligere. Men da må du samtidig regne med å klare deg uten et par premiumfunksjoner som varmtvannsmopping.

Roborock S8 MaxV Ultra er en virkelig luksuriøs, men dyr robotstøvsuger.

Noe som kan virke som en liten detalj, men som vi synes er veldig synd, er at sensorene på toppen av Roborock S8 MaxV Ultra er ganske høye. Som tidligere nevnt resulterer dette i at den er for høy til å kunne komme inn under litt lavere møbler som TV-benker eller sofaer. Det er kanskje ikke en en avskrekkende ulempe, men det er likevel verdt å nevne.

Etter mopping iverksettes en tørkefunksjon i ladestasjonen, som tørker selve moppen med varmluft for å hindre sur lukt. Det er en gjennomtenkt og kjærkommen funksjon, men under tørking høres en summende lyd fra ladestasjonen. Den er ganske svak, men kan fortsatt høres hele tiden, selv fra naborommet. Det minner litt om lyden av en kjøkkenvifte. Tørkefunksjonen kan også ta mellom 2-4 timer, noe som gjør at du må tåle lyden ganske lenge. Det er mulighet for å skru av tørkefunksjonen, men da er det fare for at moppen lukter surt – noe vi opplevde i våre tester. Så vi anbefaler likevel at du beholder funksjonen på.

Hvis det er større typer rusk på gulvet, for eksempel løv, vil robotstøvsugeren ha vanskelig for å rydde opp. Dette kan skyldes at robotstøvsugeren tror de er gjenstander som skal plukkes opp, alternativt er de rett og slett for store til at robotstøvsugeren kan plukke dem opp og derfor unngår den typen rusk. Har du større typer rusk liggende på gulvet, burde du feie opp det verste før du starter robotstøvsugeren. Alle andre partikler og rusk går bra.

Roborock S8 MaxV Ultra – tekniske spesifikasjoner & vurdering

5

Sugekraft: 10000 Pa
Batteritid: Opptil 180 minutter
Ladetid: 4-6 timer
Rengjøringsområde: 300 m²
Lydnivå: 67 dB
Klatreterskel: 20 mm
Wi-Fi: Ja
Funksjoner: automatisk tømming av støvbeholder, automatisk fylling av vanntank og selvrens
Moppsystem: Vibrarise® 2.0 med automatisk heving av moppen ved detektering av tepper
Navigasjon: PreciSense LiDAR og Reactive AI 2.0 for gjenkjenning av hindringer
Kameraer: RGB-kamera og 3D-lys for avansert navigasjon
Mopping: Vask med opptil 60°C varmt vann og varmluftstørking
Automatisk vaskemiddeldosering: 580 ml vaskemiddeltank
Appstøtte: Roborock-app med SmartPlan-teknologi
Taleassistent: Innebygd intelligent taleassistent «Hello Rocky»

Andre robotdammsugare som kan anbefales

Hvis Roborock S8 MaxV Ultra ikke oppleves som den rette robotstøvsugeren for deg, enten det er på grunn av dens store størrelse, den høye prisen, eller rett og slett fordi du ikke trenger noe så avansert, finnes det en rekke andre gode alternativer for å velge mellom. Nedenfor har vi lenker til tre andre robotstøvsugere som kan passe i stedet.

En virkelig god og mye billigere robotstøvsuger:

Nok en luksusmodell, med en litt rimeligere pris:

Utmerket moppefunksjon, til en lavere pris:

Hjem og husholdning
Panasonic NF CC500SXE

Test av Panasonic NF-CC500SXE – rimelig airfryer med to stjernefunksjoner

Hjem og husholdning
Best i test robotstøvsuger: En robotstøvsuger står i dokkingstasjonen sin på et stuegulv av tre

Best i test robotstøvsuger: Vinnerne av vår robotstøvsuger test