Skrevet av:
Vi i Testplanet testet nylig JBL Tour Pro 2, som er et par førsteklasses øretelefoner fra det populære lydmerket. En av deres mest bemerkelsesverdige egenskaper var et smart deksel med berøringsskjerm, som til tross for den kule berøringen stort sett føltes som en gimmick, men spol frem noen måneder, og vi har nå JBL Live Buds 3 som kommer med en rekke forbedringer.
Med sine nye ørepropper bygger merket på sitt utvalg av ørepropper med smarte deksler, og denne gangen har dekselet visstnok fått et par forbedringer som gjør det mer nyttig, samtidig som lyden har blitt ytterligere foredlet for å håndtere alle typer sjangre og lyd kilder med velbehag. Vi har testet nye JBL Live Buds 3 i noen uker – dette er hva vi trodde.
Sjekk gjerne ut vår test av bluetooth-høyttaleren Sonos Roam 2.
JBL Live Buds 3 – pris og lanseringsdato
JBL Live Buds 3 ble presentert i begynnelsen av sommeren 2024, som en del av en ny serie ørepropper fra lydmerket bestående av tre forskjellige modeller: Buds, Beam og Flex. Disse hodetelefonene er i samme prisklasse og tilbyr i utgangspunktet de samme funksjonene og lydkvaliteten, hvor kun designet skiller dem.
Prisen for hodetelefonene, uansett modell i serien, var ved lansering 2190 kroner og de kan bestilles enten direkte fra JBLs offisielle nettside, samt fra en rekke forhandlere som Kjell & Company, Komplett, Power med flere. De er tilgjengelige i sort, hvit eller blå. Nedenfor ser du noen av dagens beste priser på hodetelefonene, basert på Prisjakts database.
JBL Live Buds 3 – design på ørepropper og etui
Fordeler
Bønneformede propper med god passform
Det smarte etuiet har blitt mindre
Ulemper
Ikke de beste kontrollene på selve øreproppene
JBL Live Buds 3 kommer i et etui med avrundede, myke kanter som er mindre enn tidligere modeller fra lydmerket. Den måler 61 x 51 x 30,9 mm og veier 73 gram, og er tykkere enn de fleste andre ladeetuier vi har sett for ørepropper, men den blanke overflaten på dekselet sørger fortsatt for at den enkelt glir ned i lommene uten problemer. På den øverste kanten av dekselet sitter sammenkoblingsknappen sammen med porten for lading, like til venstre er et reimfeste og på selve lokket på selve dekselet er berøringsskjermen som aktiveres når du løfter dekselet.
Selve øreproppene matcher dekselet med en avrundet bønneformet design med utskiftbare silikonspisser (det følger med et par størrelser i esken som du enkelt kan bytte mellom). Ørepluggene veier 4,6 gram hver og sitter komfortabelt på plass. De stikker litt ut av ørene, men slett ikke på noen måte som oppleves som forstyrrende etter vår mening.
Mens du kan kontrollere mange aspekter av lytteopplevelsen gjennom etuiet, får du også et par berøringskontroller på selve hodetelefonene som kan tilpasses til dine preferanser. Selve kontrollene er kjente (trykk én, to ganger, tre ganger eller hold for å aktivere forskjellige handlinger) og du kan velge mellom forhåndsinnstillinger for omgivelseslyder, musikkkontroller og volumkontroll. Saken er at du bare kan velge to av disse, en på hver ørepropp, så du vil aldri kunne kontrollere alt direkte via øreproppene, men må velge ut enten etuiet eller appen for å bytte det tredje settet. Den beste kombinasjonen, etter vår mening, er å velge musikk og volumkontroller på selve hodetelefonene, og lagre omgivelseslydkontroller for dekselet eller appen, siden du kommer til å endre den ganske sjelden.
På selve dekselet får du tilgang til alle funksjonene du måtte trenge, som støyreduksjon, romlig lyd, volum- og spillkontroller, finn øreproppene mine, EQ-innstillinger, Voice Aware, varsler med mer. Alt du vanligvis trenger for å ta opp telefonen og åpne appen for å få tilgang, pluss litt mer, er tilgjengelig rett gjennom etuiet. Det er faktisk veldig nyttig, spesielt for EQ-innstillinger, som vi pleier å endre ganske ofte avhengig av hva vi hører på.
JBL Live Buds 3 – helt personlige ørepropper
Fordeler
Personi-Fi hørselstest
Tilpasningstest
Ulemper
Et stort pluss med JBL Live Buds 3 etter vår mening er at du virkelig kan tilpasse disse hodetelefonene, både når det kommer til stil og lytteopplevelse. Dette er delvis takket være etuiet, som nå lar deg velge bilder fra ditt eget bildegalleri som skal brukes som bakgrunnsbilde for berøringsskjerm, i stedet for å bare kunne velge mellom et par av JBLs valgte bakgrunner (som i Tour Pro 2). Med denne kan du virkelig få et par hodetelefoner som føles som dine egne og er noe som garantert vil vekke oppmerksomhet på toget eller blant venner.
Det kanskje viktigste av alt er imidlertid passformstesten for selve hodetelefonene, samt Personi-Fi hørselstesten. Vi anbefaler at du gjør passformstesten så snart du tar opp hodetelefonene, for å sikre at hodetelefonene holder seg sikkert på plass selv under aktiviteter som treningsøkter og sikre at det ikke lekker ut lyd. Så har du Personi-Fi, som ligner på en klassisk hørselstest hvor lave og høye toner spilles på forskjellige frekvenser i hvert øre. Dette hjelper hodetelefonene med å tilpasse lyden på et detaljert nivå til akkurat din hørsel. Hvis du ikke liker resultatene, eller rett og slett ikke hører forskjell, kan du velge å deaktivere funksjonen.
JBL Live Buds 3 – lydkvalitet og støyreduksjon
Fordeler
Solid støyreduksjon totalt sett
Hodetelefonene fikser alle slags sjangre galant
Samtalekvaliteten er også god
Bedre lyd enn før
Ulemper
Elendig håndtering av vind
Uansett hva slags musikk eller lydkilder du lytter til, vil JBL Live Buds 3 gjøre en veldig god jobb. Under testene våre brukte vi som standard Club EQ-innstillingen, som er godt balansert og fungerer bra for de fleste sjangre. Hvis du ikke liker å fikle med EQ-innstillinger, anbefaler vi å velge denne. Studio EQ-innstillingen er lik, og du må anstrenge deg for å høre noen forskjell. Hvis du liker live musikk, akustisk musikk, sanger med mye vokal og fokus på diskant generelt, vil Vocal EQ-innstillingen ta sangene til et helt nytt nivå.
Her er hvert instrument tydelig plukket ut av miksen og hørt med et klart, hvasst preg og det føles nesten som om du lytter til låtene som en liveopptreden. Som fans av musikk med tunge beats og kraftig bass er vi veldig fornøyde med Bass-innstillingen på JBL Live Buds 3. Når du bytter til denne EQ-innstillingen kan du høre en tydelig forskjell og bassen blir skikkelig tung, samtidig som du opprettholder en treffsikkert tempo og føles aldri overskygget eller overskygger de andre delene av miksen. Enda bedre? Det er et Extreme Bass-alternativ som løfter det opp et hakk. Velg denne innstillingen, aktiver støyreduksjonen, sleng på en basstung sang, skru opp volumet og nyt.
Apropos støyreduksjon fungerer den omtrent som forventet for et par hodetelefoner i denne prisklassen. Du kan velge mellom tre ulike innstillinger: Støyreduksjon, Ambient Aware eller Talkthrough. Støyreduksjonen filtrerer effektivt ut lyder fra omgivelsene og skaper en stille boble for deg og musikken din. Den er best til å fjerne litt lavere støy, som lav bakgrunnsskravling på en kafé eller kjøkkenviften hjemme, men klarer ikke helt å filtrere ut heftigere lydkilder som trafikk, maskiner på treningsstudio, tog som kjører forbi og lignende, selv om de unektelig ble dempet. Vi har fortsatt ikke hatt gleden av å teste et par hodetelefoner som fullstendig klarer å filtrere ut vind, så det er en tøff ting å få til, men JBL Live Buds 3 klarer det virkelig. Den minste lille vind vil bli plukket opp av hodetelefonene, uavhengig av hvilken ANC-modus du bruker, og overdøver både musikk og samtaler fullstendig. Raske sprintintervaller utendørs resulterte i det samme problemet, noe som var veldig irriterende.
Ambient Aware og Talkthrough synes vi er veldig like, og du vil kunne snakke og høre andre når de snakker til deg uavhengig av hvilke av innstillingene du bruker her. Verdt å nevne er at Ambient Aware fungerer veldig bra totalt sett og er flott å bruke når du er ute og reiser i byen eller i trafikken. Du har kontroll over alt rundt deg, uten at musikken forsvinner for mye i bakgrunnen.
JBL Live Buds 3 – batteritiden er et stort pluss
Fordeler
Opptil 40 timers batteritid
USB-C-port for lading
Ulemper
Vi avslutter med et ganske kort, men viktig avsnitt. Batteritiden på JBL Live Buds 3 er helt suveren og holder det den lover. Her får du opptil 10 timers batteritid i selve hodetelefonene, pluss 30 timer ekstra fra etuiet. Disse tallene senkes selvsagt avhengig av om du bruker støyreduksjon eller ikke, samt hvor høyt du spiller musikk. Men selv med ANC aktivert kan du regne med rundt 8 timers batteritid fra hodetelefonene. Noen ørepropper tilbyr så lite som 5 timer i selve øreproppene og rundt 20 ekstra timer i etuiet, så timene JBL klarte å presse inn i Live Buds 3 er virkelig imponerende.
Er JBL Live Buds 3 de rette øreproppene for deg?
Hvis du er typen bruker som lytter til mange forskjellige typer lydkilder, fra forskjellige musikksjangre til YouTube-videoer, podcaster eller telefonsamtaler, og trenger noe som fungerer utmerket til alt, er JBL Live Buds 3 et opplagt valg. Lydkvaliteten her holder høy kvalitet tvers igjennom og kan også justeres på detaljnivå etter øreform og preferanser.
Hvis du også hater å hele tiden måtte lade teknologidingsene dine, vil JBL Live Buds 3 gjøre hverdagen enklere for deg. Med en maksimal batteritid på opptil 40 timer kan du bruke disse øreproppene i flere uker av gangen før du trenger å fylle på batteriet igjen.
Resten av settet med funksjoner er også suverent, fra passform- og hørselstestene, til EQ-innstillinger, kontrollene via berøringsskjermen, støyreduksjonen og mer. Samtidig får du et stilig design på etuiet, som også kan gis et personlig preg som gjør at Live Buds 3 skiller seg ut fra resten av konkurrentene.
Hvis du derimot er i veldig høylytte omgivelser ofte, eller spesielt vindfulle omgivelser, vil Live Buds 3 få problemer. I slike tilfeller kan det lønne seg å betale litt mer for å kjøpe Bose QuietComfort Ultra-øreproppene i stedet, som er i en klasse for seg når det kommer til støydemping.
JBL Live Buds 3 – tekniske spesifikasjoner og vår vurdering
Elementer: 10 mm dynamiske drivere
Batteritid: 10 timer i øreproppene + 30 timer i etuiet (ANC av)
Vekt: 4,6 gram per ørepropper, 73 gram i etuiet
Tilkobling: Bluetooth 5.3 med LDAC
Frekvensrespons: 20 Hz-40 kHz
ANC? Ja
Vannbestandige? Ja, IP55-klassifisering
Andre ørepropper du kan vurdere
Hvis JBL Live Buds 3 ikke helt føles som de rette for deg, kan vi råde deg til å sjekke ut disse alternativene i stedet.
Bose QuietComfort Ultra – støyreduksjon i absolutt toppklasse
Sony WF-C700N – flott lyd til en rimelig pris
Sony WF-1000XM5 – Kanskje de beste øreproppene på markedet totalt sett