Test av Deebot T30 Omni – kraftfull støvsuging og en app i toppklassen

Geir Tandberg Steigan

Vår vurdering:

3.5


Skrevet av:


Deebot T30 Omni er en førsteklasses robotstøvsuger som tilbyr alle de avanserte funksjonene du kan tenke deg – fra kraftig sug og moppfunksjon til selvtømming og en omfattende app. Vi i Testplanet har fått robotstøvsugeren til testing og har i noen uker testet den nøye for å se hva den er god for.

Den har både positive og negative egenskaper, der høydepunktene omfatter kraftig støvsuging, god kanttilgang, tilpasning av detaljnivå og en generelt brukervennlig opplevelse. De litt mer skuffende delene inkluderer store problemer med terskler, halvferdige mopperesultater og en tendens til å suge opp snorer. For noen er Deebot T30 Omni absolutt verdt premiumprisen, men for andre vil det være bedre alternativer å velge mellom. Les hele vår anmeldelse av Deebot T30 Omni her.

Sjekk gjerne ut vår test av robotstøvsugeren Roborock S8 MaxV Ultra

Deebot T30 Omni – pris og tilgjengelighet

Deebot T30 Omni ble lansert våren 2024 og er tilgjengelig for kjøp i det norske markedet. Du kan bestille den enten fra Ecovacs offisielle nettside, hvor prisen for øyeblikket er 9 999 kroner, men vi anbefaler at du bestiller den fra andre forhandlere som Power eller Elkjøp. Hos dem kan du skaffe deg denne modellen for kun 8 999 kroner i skrivende stund. Ved lanseringen kostet robotstøvsugeren 9 999 kroner, så den har allerede sunket noe i pris, noe som er hyggelig å se.

Den er tilgjengelig i en svart og en hvit farge i det norske markedet. Merket lanserte også en variant av robotstøvsugeren med rosa farge, som vi liker veldig godt, men den ser dessverre ikke ut til å være tilgjengelig å kjøpe i Norge markedet for øyeblikket. Nedenfor ser du noen av dagens beste priser på robotstøvsugeren, basert på Prisjakts database.

Deebot T30 Omni – enkel installasjon

Fordeler

Kjapt oppsett

Ulemper

Stor emballasje, så skaff deg bærehjelp

Deebot T30 Omni leveres i en stor pakke, så sørg for å få litt bærehjelp når du får denne robotstøvsugeren hjem. Inne i pakken finner du enkle instruksjoner, samt ladestasjonen, foten som klikkes på plass i den, frontpanelet som dekker støvbeholderen på forsiden av ladestasjonen og selvfølgelig selve robotstøvsugeren. Det hele er enkelt å sette sammen, og hvis du fjerner dekselet på toppen av robotstøvsugeren (en liten plastplate som sitter løst på toppen av den), finner du en QR-kode du kan skanne for å koble robotstøvsugeren til den medfølgende Ecovacs Home app. Hele prosedyren tar omtrent et kvarter og etter det er det bare å begynne rengjøringen.

Robotstøvsugeren Deebot T30 Omni klar til dyst.

Deebot T30 Omni – utforming av støvsuger og ladestasjon

Fordeler

Stor, men godt laget ladestasjon
Spesiell hodebørste
Godt laget moppehoder

Ulemper

Vil virkelig stikke seg ut i mindre boliger
Vi skulle ønske at rosafargen var tilgjengelig

Deebot T30 Omni har et typisk design for robotstøvsugere. Det er ikke mange designelementer som skiller dem fra hverandre, og du får i grunnen det vanlige her. På toppen av robotstøvsugeren er de vanlige tre knappene som lar deg returnere robotstøvsugeren til ladestasjonen, samt pause eller gjenoppta en rengjøring. Det er enkelt med rask, manuell kontroll av Deebot T30 Omni, når du ikke har lyst til å fiske opp telefonen og starte appen.

På undersiden av robotstøvsugeren finner du en spesialdesignet hodebørste som er laget for å være «anti-tangle». Den har et litt mer åpent design sammenlignet med vanlige børstehoder, som sørger for at hår ikke snurrer og setter seg like lett fast rundt børstehodet. Mer om dette senere.

Dette børstehodet kompletteres med en sidebørste for tilgang i hjørner og langs lister, samt to store mopp-puter som kan vinkles utover – igjen for bedre tilgang. Robotstøvsugeren er også standard i høyden, men sensorene på toppen av den stikker ganske mye ut og den vil ikke kunne nå under lave møbler som TV-benker eller lave bord og sofaer.

Vanntankene er plassert på toppen av Deebot T30 Omni og løftes enkelt av.

Som vi nevnte tidligere, er denne robotstøvsugeren tilgjengelig i de vanlige sort-hvitt-fargene, men enkelte markeder har også vært så heldige å kunne kjøpe den i en rosa farge. Dette er bare en liten designgreie, men vi liker veldig godt initiativet til Ecovacs om å endelig tørre å tilby andre farger enn bare svart og hvitt på robotstøvsugere. Dessverre er den rosa fargen ikke tilgjengelig i det norske markedet i skrivende stund, men vi håper at flere produsenter vil følge etter, så vi får kanskje se noen flere, morsomme farger på robotstøvsugere i fremtiden.

Ladestasjonen er forøvrig en mastodont. Ecovacs har krympet størrelsen på den sammenlignet med tidligere modeller, men den er fortsatt temmelig stor og vil stikke ut ganske mye fra veggen. Dette er grunnen til at denne robotstøvsugeren egner seg best i litt større hjem, hvor den kan gli litt lettere inn. Dimensjonene er 409 x 490 x 480 mm.

Slik, ja!

Bortsett fra størrelsen er det virkelig en godt designet ladestasjon som er gjennomtenkt og brukervennlig. Frontpanelet klikkes enkelt av og på når det er på tide å tømme støvposen, vanntanken løftes enkelt med et håndtak og har et klikkfeste for å åpne og lukke lokket. På baksiden finner du også et dedikert sted for eventuell overskytende kabel, slik at den ikke forsøpler gulvet. En smart ekstra detalj er også at vanntanken er gjennomsiktig, slik at du raskt kan se hvor mye vann som er igjen.

Deebot T30 Omni – støvsuging og mopping

Fordeler

Støvsugingen får høyeste karakter
Suveren i alle kanter, lister og i hjørner

Ulemper

Moppingen er sånn middels

Deebot T30 Omni tilbyr både støvsuging og mopping og bygger dette på et LDS-system for navigasjon, samt TrueDetect 3D 3.0-teknologi for gjenkjenning og unngåelse av hindringer. For støvsuging får den også den spesielle hovedbørsten med anti-floke design som vi nevnte tidligere, samt en imponerende sugekraft på 11 000 Pa som er en topp spesifikasjon. Etter hver fullført støvsuging går robotstøvsugeren tilbake til ladestasjonen og tømmer automatisk den lille støvbeholderen i den større støvposen inne i ladestasjonen. Denne beholderen har en kapasitet på 300 ml, noe som betyr at du vil være i stand til å rengjøre i mange uker opptil noen måneder (avhengig av mengden smuss og støv i hjemmet ditt), før du må tømme eller bytte ut støvbeholderen. Det er derfor en robotstøvsuger som krever svært lite arbeid fra din side.

Lokket og braketten på vanntanken.

På moppefronten gjør Deebot T30 Omni bruk av et Ozmo Turbo 2.0-system sammen med de nevnte mopphodene som kan vinkles utover for å komme effektivt langs lister og kanter. Hvis du ønsker å ta gulvrengjøringen til neste nivå, kan du også kjøpe et rengjøringsmiddel fra Ecovacs og bruke sammen med robotstøvsugeren.

Spesifikasjonene vi har listet opp her er alle toppspesifikasjoner som man kan forvente å se fra en førsteklasses robotstøvsuger. Støvsugingen lever absolutt opp til forventningene, men moppingen er ikke helt på høyden. Det kraftige suget fra støvsugeren, pluss presisjonen langs kantene, sørger for at den minste støvflekken suges opp under rengjøringen og her har vi egentlig ingenting å utsette på den. Med svak sugekraft får du også en batteritid på opptil 290 minutter med Deebot T30 Omni, som er et virkelig hyggelig tall.

Støvbeholderen bak frontpanelet på Deebot T30 Omni.

Moppingen er derimot sånn middels. Utformingen av moppehodene er veldig bra, men Deebot T30 Omni legger ikke nok press på dem til å rengjøre gulvene pålitelig. Resultatet av moppingen er flekkete, hvor noen deler av gulvet rengjøres, mens andre områder er helt urørte og tørre. Ved de mest nøyaktige innstillingene (høyeste vannføring, dyprengjøring og to renserunder) var det litt bedre, men det betyr også at rengjøringen tar mye lengre tid. Det er virkelig synd med tanke på at det er en såpass dyr robotstøvsuger. Et pluss er imidlertid at ladestasjonen hjelper til med å tørke moppeputene etter endt rengjøring, for å holde dem friske og motvirke sure lukter. Funksjonen tar litt tid og høres litt irriterende ut, men du trenger ikke bruke den hvis du ikke vil (det velger du i appen).

Deebot T30 Omni – problem med terskler og kabler

Fordeler

Anti-flokedesignet for hår fungerer utmerket

Ulemper

Elendig på å komme seg over terskler
Noe av en ledningsmagnet, så rydd bort alt

Vi har testet mange robotstøvsugere gjennom årene, fra dyre premiummodeller til rimelige budsjettmodeller, og alle har klart (noen mer jevnt enn andre) å krysse terskelene til hjemmet vårt. Den første robotstøvsugeren som ikke kommer med på den listen er Deebot T30 Omni, noe som er overraskende og en stor skuffelse. Ifølge Ecovacs skal Deebot T30 Omni kunne krysse terskler med en høyde på opptil 2 centimeter, men i følge våre tester stemmer ikke dette i det hele tatt. For noen rom måtte vi gi den et lite dytt over terskelen, ellers ville det ikke gjøre det over og rommet ville ikke bli renset. Det påvirker dermed rengjøringsresultatene mye og er en frustrerende mangel med robotstøvsugeren.

Høyden på ladestasjonen uten vanntankene.

Som vi nevnte tidligere, har Deebot T30 Omni en spesiell design på hovedbørsten. Denne er litt mer åpen sammenlignet med andre modeller vi testet og hensikten med designet er at robotstøvsugeren ikke skal vikle seg like lett inn i hår. Alle andre robotstøvsugere vi har testet krever at vi snur dem opp ned etter en stund og renser håret fra hovedbørsten, men med Deebot T30 Omni var dette aldri et problem. Litt hår setter seg fortsatt fast, men det er ekstremt lite, så Ecovacs har virkelig spikret designet her. Men, og det er et stort men, vi tror den litt mer åpne designen resulterer i at robotstøvsugeren er mer sannsynlig å suge opp ting som er løst og vikle seg inn i dem i stedet. Når vi skal teste en ny robotstøvsuger hos Testplanet, fjerner vi alltid ting fra gulvet og «klargjør» hjemmet for robotstøvsugeren. De fleste robotstøvsugere suser forbi ledningene våre uten problemer (med noen få uhell), men Deebot T30 Omni, derimot, ser ut til å være noe av en magnet når det kommer til ledninger. Vi måtte komme til unnsetning flere ganger i løpet av vår testperiode med den, etter at den sugde opp diverse ladeledninger dypt inn i hovedbørsten. Sørg derfor for at du virkelig har fjernet alt fra gulvene før du starter en rengjøring med Deebot T30 Omni.

Deebot T30 Omni – appen lar deg kontrollere alt

Fordeler

Tilpass rengjøring på et detaljert nivå
Brukervennlig og oversiktlig

Ulemper

Ingen stemmestyring

En av Deebot T30 Omnis sterkeste sider, og noe som virkelig hever brukeropplevelsen med robotstøvsugeren, er dens følgesvenn Ecovacs Home-appen. Denne brukervennlige appen inneholder et vell av funksjoner og tilpasningsmuligheter, slik at du kan sette opp og kontrollere rengjøringen ned til minste detalj. Dette er faktisk en av de beste ledsagerappene vi har brukt for robotstøvsugere.

Etter at du har koblet til Deebot T30 Omni og lar den kartlegge hjemmet, får du en kartvisning av hjemmet. Robotstøvsugeren skal dele boligen inn i ulike rom, samt hvilke overflater som er gulv og hvilke som er tepper. Du kan også sette inn møbler, for ytterligere å hjelpe robotstøvsugeren i navigeringen. Du kan velge å si hele boligen, individuelle rom eller angi spesifikke soner. Alle de andre vanlige funksjonene er også på plass, som batteritid, tid for rengjøring, muligheten til å planlegge rengjøringsøkter, robotkontroller med mer.

Det er imidlertid kontrollene for selve rengjøringen vi virkelig digger. Her har du mulighet til å stille inn ting som sugekraft, vannmengde ved mopping, antall rengjøringssykluser (en eller to), standardrengjøring, hurtigrengjøring eller dyprengjøring med mer. Her får du virkelig muligheten til å sette opp robotstøvsugeren akkurat slik du ønsker.

Etter at rengjøringen er ferdig vil du også motta en renselogg som viser tid og eventuelle problemer som har oppstått. Går du inn på innstillingene til ladestasjonen kan du også velge om du vil at den skal varmlufttørke moppputene etter rengjøring, samt muliggjøre selvrensing av ladestasjonen med mer. Mangelen på stemmestyring for Deebot T30 Omni spiller ingen rolle når appen er så god.

Er Deboot T30 Omni den rette robotstøvsugeren for deg?

Hvis du leser anmeldelsen fra start til slutt, vet du at vi har både ros og ris til Deboot T30 Omni. Det er en førsteklasses robotstøvsuger, så du må punge ut mye for den og da er det viktig at det faktisk er det riktige valget for deg. For å oppsummere det hele, vil vi si dette – hvis du først og fremst bryr deg om støvsuging og mopping kommer i andre rekke, har langt hår eller kjæledyr med lang pels hjemme, har god plass og ønsker noe som er enkelt å bruke og krever lite manuelt arbeid fra din side, er Deboot T30 Omni helt fantastisk.

Hvis du derimot vil ha en robotstøvsuger som gjør en helt fantastisk jobb med å tørke gulvene dine til de er skinnende rene, som krysser alle terskler i hjemmet uten problemer, og som har en rimelig prislapp, burde du vurdere andre alternativer.

Undersidan av Deebot T30 Omni.

JBL Live Buds 3 – tekniske spesifikasjoner og vurdering

3.5

Støvsuging: 11 000 Pa
Batterikapasitet: 5200 mAh
Batteritid per opplading: Opptil 290 minutter
Ladetid: Ca 3 timer
Navigering: TrueDetect 3D 3.0 och TrueMapping 2.0
Moppfunksjon: OZMO Turbo 2.0
Støvsugerpose: 4 liter
Lydnivå: Max 65 dB
Mål: Bredde 40,9 cm, Høyde 48 cm, Dybde 49 cm
Spesialfunksjoner: Anti-floketeknologi, selvrensende, tørking av moppeputer, automatisk tømming av støvbeholder ved ladestasjonen
Overflate som kan rengjøres per lading: Opptil 300 m²
Maksimal terskelhøyde: 2 cm (ifølge Ecovacs)

Andre anbefalte robotstøvsuger

Hvis Deboot T30 Omni ikke helt føles som den rette robotstøvsugeren for deg og dine behov etter å ha lest denne anmeldelsen, kan vi anbefale følgende robotstøvsugere, som yter bedre på frontene der Deboot T30 Omni ikke helt leverer som forventet.

iRobot Roomba Combo J7 Plus – velegnet for kjæledyreiere og bedre til mopping

Roborock S8 MaxV Ultra – beste mopping vi har sett på en robotstøvsuger

Dreame Bot D10 Plus – et virkelig godt budsjettalternativ for de som ønsker å spare penger

Hjem og husholdning
Skaftstøvsuger best i test: En kvinne bruker en skaftstøvsuger på et tregulv i et lyst rom

Skaftstøvsuger best i test: Vinnerne av vår skaftstøvsuger test

Hjem og husholdning
Best i test robotstøvsuger: En robotstøvsuger står i dokkingstasjonen sin på et stuegulv av tre

Best i test robotstøvsuger: Vinnerne av vår robotstøvsuger test