Beste VPN-tjeneste

TestPlanet

VPN, en forkortelse for virtuelt privat nettverk, er en nyttig sak av flere grunner. Men hvilken er den beste VPN-tjenesten? Vi har testet de fleste og lister opp våre anbefalinger her.

VPN er et ganske teknisk påfunn som kan føles vanskelig og kronglete for de uinnvidde. Samtidig er det en veldig bra oppfinnelse som både holder deg trygg på nettet og kan låse opp ganske mye morsomt innehold.

Vi tar det fra begynnelsen: Et virtuelt privat nettverk, VPN, gjør at din internettkobling går via en server slik at aktiviteten din maskeres. Trafikken går gjennom en kryptert tunnel til en av VPN-leverandørens servere og deretter videre ut på nettet. Takket være dette vil resten av verden bare se stedet trafikken din kommer fra, ikke hvor du selv sitter.

Dermed blir det vanskeligere for utenforstående å se hvor du egentlig befinner deg, og hva du gjør mens du er koblet til internett. Høres det ut som noe bare kriminelle vil være interessert i? Selv om det stemmer at slike mennesker bruker VPN, finnes det en mengde fordeler også for vanlige folk.

Personvern

Du overvåkes allerede av internettleverandøren din, Google og Facebook når du er på internett. Ved å bruke VPN minsker du ditt fotavtrykk på nettet og gjør det vanskeligere å bli sporet.

Slipp reklame

Overvåking brukes som oftest for å vise deg reklame. Om du skjuler trafikken din blir det vanskeligere for slike selskaper å rette persontilpassede reklamer mot deg. Mange VPN-tjenester kommer dessuten med innebygde reklameblokkere, slik at du kan slippe unna all reklame på nettet.

Sikkerhet

Når du kobler deg på et ukjent nettverk, for eksempel på en kafé, har du egentlig ingen oversikt over hvem som følger med på nettverket. Ved å bruke VPN beskytter du deg mot at noen kan stjele dine personopplysninger på allmenne nettverk.

Lås opp innehold

Med VPN kan du koble deg til en server som kanskje befinner seg i et annet land. Da vil det se ut som du befinner deg i det landet, noe som kan gi et par fordeler. VPN brukes veldig ofte for å få tilgang på innehold på utenlandske strømmetjenester. Netflix i USA har for eksempel et annet innehold enn det som er tilgjengelig i Norge. Med VPN kan du få tilgang til dette.

Gaming

Mens en dårlig VPN-tjeneste kan senke internetthastigheten din, og dermed være ødeleggende for onlinespill, kan en god VPN være en stor fordel. Dessverre er hets og trusler ganske normalt om man spiller online. Samtidig kan det være lett å finne ut hvor du befinner deg. Med en god VPN-kobling kan du skjule lokasjonen din og slippe dumheter som stalking og swatting.


ExpressVPN – Beste VPN-tjeneste

Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servere: 3 200 Antall samtidige tilkoblinger: 5

ExpressVPN på en mobiltelefon

ExpressVPN er en av verdens mest populære VPN-tjenester og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Prismessig ligger tjenesten litt i mellomsegmentet, den fungerer til alle plattformer du kan ønske deg og gjør det meste riktig hele tiden.

Lett å bruke
Selv om det finnes en hel del innstillinger å grave seg ned i, er en av de største fordelene med ExpressVPN at den er enkel å bruke – også for nybegynnere. Både installasjon og oppkobling går raskt og enkelt, og stort sett får vi alltid en stabil og hurtig tilkobling.

Samtidig finner du alt du kan ønske deg av ekstrafunksjoner. For eksempel får du split tunneling som lar deg velge hvilke apper som skal bruke VPN og hvilke som ikke skal det.

Tre menyer fra ExpressVPN på Mac

Bra på å låse opp innehold
Om du ønsker tilgang til utenlandske strømmetjenester eller annet låst materiale, er ExpressVPN virkelig god der også. Amerikanske tjenester medfører sjelden noen problemer. Vi måtte prøve et par ulike servere for å få tilgang til britiske BBC, men etter noen forsøk gikk det også bra.

ExpressVPN er ganske enkelt den VPN-tjenesten som passer best for de aller fleste.

Hjemmeside

Enkel å bruke
Bra på å låse opp innehold

Ikke den raskeste tjenesten

4.5


Surfshark – Beste billige VPN-tjeneste

Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servere: 3 200 Antall samtidige tilkoblinger: Ubegrenset

Surfshark på en telefon som holdes opp foran en dataskjerm

Surfshark er en tjeneste det er veldig lett å like. Det er en av de aller billigste tjeneste, i det minste om du tegner et lengre abonnement. Samtidig har den lånt mye av teknologien fra søstertjenesten NordVPN, noe som gjør den virkelig rask.

Ubegrenset antall tilkoblinger
Den kanskje største fordelen med Surfshark er at det ikke finnes noen begrensninger på hvor mange enheter du kan koble til fra samme konto. Det er virkelig nyttig og gjør det enkelt å sikre alle enheter – for hele familien. Her burde andre leverandører tilby det samme.

Samtidig er tjenesten veldig enkel å bruke. Ikke like god som ExpressVPN, men nesten. Til tross for den lave prisen er det heller ingen funksjoner vi savner.

Surfshark VPN for Windows viser informasjon om en bruker som befinner seg i Sverige

Finnes også med antivirus
Den eneste ulempen med Surfshark er at noen nettsider ikke lastes inn korrekt. Det skjer med alle VPN-tjenester, men litt oftere med Surfshark enn med for eksempel ExpressVPN og NordVPN. Stort sett kan du løse problemet ved å koble deg til en annen server.

Som en ekstratjeneste kan du også kjøpe Surfsharks antivirus. Da blir kostnaden litt høyere, men samtidig får du en mer heldekkende beskyttelse – og månedsprisen er fortsatt gunstig.

Surfshark er en god tjeneste, med gode hastigheter og fleksibilitet. Det er vanskelig å finne noe bedre i denne prisklassen.

Hjemmeside

Ubegrenset antall tilkoblinger
Rask
Billig

Fungerer ikke på alle nettsider

4.5


NordVPN – Beste premium VPN

Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servere: 5 670 Antall samtidige tilkoblinger: 5

En person holder en Androidmobil med NordVPN på skjermen

NordVPN er en av de dyrere tjenestene, men har heldigvis ganske ofte gunstige tilbud og rabatter (i likhet med de fleste andre VPN-leverandørene). Samtidig får du virkelig det du betaler for. Det er nemlig ganske få ulemper med NordVPN.

Den raskeste VPN-tjenesten
NordVPN imponerer på alle områder som faktisk betyr noe. Hastighetene er oftest langt bedre enn de andre tjenestene leverer. Samtidig er tilkoblingen mye mer stabil enn noen annen tjeneste vi har testet.

Utover dette finnes alle viktige funksjoner tilgjengelig. Og om det er viktig for deg har tjenesten også det største antallet servere å koble seg opp til.

NordVPN for Windows viser et kart over Europa med tilgjengelige servere du kan koble til

Minimalt med problemer
Samtidig er denne tjenesten den vi har hatt minst problemer med. Å få tilgang til utenlandske strømmetjenester er aldri noe problem og det er ekstremt sjelden vi har utfordringer med nettsider som ikke virker optimalt. Det er rett og slett en VPN-tjeneste som fungerer utmerket.

Det er egentlig bare prislappen som er en potensiell ulempe med NordVPN. Samtidig er det en prislapp du bør akseptere når du får en tjeneste som er så god.

Hjemmeside

Rask
Utrolig stabil

Litt høy pris

5


Cyberghost VPN – Beste VPN for gaming

Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servere: 9 260 Antall samtidige tilkoblinger: 7

En person holder en Android mobil med Cyberghost på svensk på skjermen

VPN-tjenester nevnes ofte i sammenheng med å låse opp utenlandske strømmetjenester. Imidlertid kan også online gaming dra nytte av en god VPN-tjeneste. Mange spill reagerer negativt på at du bruker VPN, men der kommer Cyberghost inn som et godt alternativ.

Best for gaming
Mens Cyberghost i det store og hele er ganske en ganske standard tjeneste, lykkes de svært godt med gaming og det å spille på nettet via VPN. Andre tjenester kan være litt av og på når det gjelder gaming, men her fungerer det som regel bra.

Derfor er det litt synd at tjenesten generelt sett ikke er mer enn godkjent. Hastighetene kommer aldri opp på noe imponerende nivå. Derimot er det trivelig med syv samtidige tilkoblinger. Ikke like bra som ubegrenset antall, men bedre enn de fem som er standard hos de fleste andre tjenester.

Tre menyer fra Cyberghost-appen for Android

Dårlig på å låse opp innehold
Cyberghost har spesifikke «strømmevennlige servere». Problemet er at de ikke fungerer veldig bra, de er faktisk ganske dårlig på å låse opp nettopp strømmetjenester. Det fungerer bedre om du velger server selv, men det er fortsatt ikke bra nok for streaming.

Totalt sett er Cyberghost en ok tjeneste. Den er ok på det meste og gir ok hastigheter. Det er når du bruker den til gaming at det blir mer interessant.

Hjemmeside

Artig grensesnitt
Bra for gaming

Ikke så god på å låse opp innehold

3.5


Google One VPN – Beste enkle VPN

Plattform: Mobil Servere: Ukjent Antall samtidige tilkoblinger: Ubegrenset

Google one VPN På Iphone som viser den svenske siden for å aktivere VPN

Google One VPN er på mange måter jokeren i kortstokken. Den finnes bare til mobiler, den har stort sett bare en av/på-knapp og du kan faktisk ikke kjøpe den separat. I stedet inngår den om du betaler et Google One-abonnement. Disse tjenestene er i hovedsak for å få mer lagringsplass på Google Drive, men som en bonus får du en VPN-tjeneste også. VPN-tjenesten finner du i Google One-appen.

Verdens enkleste VPN-tjeneste
Av uklare anledninger finnes Google One VPN kun til mobiler og nettbrett, ikke datamaskiner eller andre enheter. Om du ønsker å beskytte trafikken din når du surfer på mobilen er den imidlertid veldig bra. Samtidig er dette omtrent det eneste du kan bruke tjenesten til.

Google One VPN er verdens enkleste VPN-tjeneste, fordi det virkelig ikke finnes noe annet å bruke den til.

På Android kan du velge hvilke apper som skal være tilkoblet over VPN eller ikke, men det er alt. Du kan ikke velge hvilken server du kobler deg til. Det betyr at funksjoner som låser opp strømmetjenester og lignende er utelukket her.

Nærbilde av Google One VPN på en Android-mobil

Rask tilkobling
Ettersom dette er Google, som lever av annonser, finnes det heller ingen annonseblokkering her. Imidlertid får vi veldig gode hastigheter ved bruk av tjenesten.

Google One VPN er kun for deg som vil beskytte surfingen din på mobil eller nettbrett. Ettersom det ikke finnes noen andre funksjoner er dette en ekstremt enkel og brukervennlig tjeneste: Du slår den på eller av, det er alt.

Hjemmeside

Utrolig enkel å bruke
Ganske rask

Kun for mobile enheter
Veldig begrenset

3


Hobby og fritid

Akvarell for nybegynnere: 7 tips og triks for de som vil male med vannfarger

Hjem og husholdning

Beste vaffeljern: 6 testvinnere som gir sprø vafler hver gang