Beste tegne- og maleblokk: Beste papir til ulike typer kunstnere

Geir Tandberg Steigan

Leter du etter de beste tegne- og maleblokk akkurat nå? Da har du kommet til helt rett sted, for her finner du vår toppliste over det absolutt beste papiret å kjøpe til alle dine malerier, uansett hvilken type maling eller blyanter du maler med. Vi har delt inn topplisten i ulike kategorier for blant annet akryl, akvarell, pastell, tusjer med mer. Du finner en haug med forskjellige alternativer fra noen av de største merkene innen artistrekvisita, inkludert Arches, Winsor & Newton, Crevide og mer.

Før du bestiller ditt nye papir anbefaler vi at du tar en titt nederst i denne artikkelen, hvor vi har samlet noen kjøpsråd samt vanlige spørsmål og svar om ulike papirtyper, for å gjøre det enklere for deg å velge det rette.


Daler-Rowney – Beste skisseblokk

Best til: Skisser/kkulltegninger Prisklasse: Lav/middels

Ett rosa och svart Daler-Rowney block visas upp mot en vit bakgrund.
Daler-Rowney lager helt suverene skissblokker.

Maler du mye med blyant, blekk eller kull, kan vi anbefale dette papiret fra Daler-Rowney. Dette er syrefrie ark på 220 gram som er skikkelig slitesterke. Tykkelsen deres innebærer at de faktisk holder til litt maling og vann også, så hvis du vil blande skissene og tegningene dine med litt akvarell fungerer det fint, så lenge du ikke tilsetter for mye vann. Til tross for at papiret er ganske sterkt og solid, er arkene glatte og behagelige å skissere og tegne på. Alt dette kombinert med en overkommelig pris gjør at merket fortjener en plass i vår toppliste over beste tegne- og maleblokk.

Hjemmeside

Passer til alle typer penner
Tåler mye farge og vann

220 g kan virke litt mye hvis du bare skal bruke blyant

4.5


Clairefontaine – Beste pastellblokk

Best til: Pastell, guache, akryl Prisklasse: Lav/middels

Ett Clairefontaine block visas upp mot en vit bakgrund.
Clairefontaine passar ypperlig til pastellfarger.

Dette papiret fra Clairefonatine får en plass i topplisten vår over beste tegne- og maleblokk, ettersom de er allsidige og av høy kvalitet. De er perfekte for de som maler mye med pastell, men det fungerer også for en haug med andre teknikker og materialer. Papirets vekt er 250 gram, noe som betyr at de tåler mye maling og vann, så i tillegg til pastell fungerer de godt til både akryl og gouache. Merk at papiret vi lenker til her er hvite, men det finnes også med sorte ark for deg som foretrekker å male pasteller på sort papir.

Hjemmeside

Passer også til gouache- og akrylfarge
Slitesterkt papir på 250 gram
Høy kvalitet fra et kjent merke

Merk deg at arkene er hvite – men de finnes også i sort

4.5

Arches – Beste akvarellblokk

Best til: Akvarell, gouache Prisklasse: Høy

Arches akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Arches’ akvarellpapir er det absolutt beste du kan kjøpe.

Akvarellpapir fra Arches er testvinneren i vår guide til det beste akvarellpapiret – og får dermed også en plass i vår toppliste over beste tegne- og maleblokk. Det er et veletablert merke som er meget populært i malerverdenen, og byr på papir i absolutt toppklasse. Akvarellpapiret deres er utrolig slitesterkt og kan absorbere store mengder vann før det begynner å bule eller smuldre. Det finnes i et knippe forskjellige størrelser i både kald- og varmpressede varianter. Arches er også tilgjengelig opp til 640 g, som er blant det tykkeste akvarellpapiret du kan kjøpe – perfekt for deg som bruker mye vann i maleriene sine. Dette er et førsteklasses akvarellpapir og koster mye, så det er ikke noe vi anbefaler for nybegynnere som bare vil prøve akvarell eller som nettopp har begynt å male. Dette papiret har også en ganske grov tekstur, som vi tror nybegynnere kan synes er litt vanskeligere å jobbe med.

Hjemmeside

Slitesterkt papir
Tåler mye vann
Finnes i både kaldpressede og varmpressede varianter
Fremstilt av 100 % bomull

Dyrt
Grov overflate som ikke egner seg for nybegynnere

5

Crevide – Beste oljeblokk

Best for: Akryl/olje Prisklasse: Lav/middels

Ett rosa och vitt Crevide block visas upp mot en vit bakgrund.
Crevide lager gode blokker for deg som maler med akryl eller olje.

Crevide er et virkelig rimelig og godt alternativ som egner seg utmerket til både akrylmaling og oljemaling. Disse arkene er allerede preparert med tre lag grunning, noe som betyr at du kan begynne å male med en gang. Arkene er laget utelukkende av bomull og har en behagelig lerretslignende tekstur som er flott for både nybegynnere og profesjonelle. Den eneste innvendingen vi egentlig har mot denne blokken, er at den bare rommer 10 ark, noe som ikke varer veldig lenge. Men bortsett fra det er det virkelig flott papir som fortjener en plass i topplisten vår over de beste tegne- og maleblokkene.

Hjemmeside

Veldig gunstig pris
100% bomull
Preparert med grunning
Passer for både nybegynnere og proffer

Bare 10 ark

4


Winsor & Newton – Besta markerblokk

Best for: Skisser, markere, tusj Prisklasse: Middels

Winsor & Newton lager veldig gode farger – og blokk!

Maler du mye med ProMarkers eller andre typer fargestifter, er disse blokkene fra Winsor & Newton et av de beste og rimeligste alternativene som finnes. Arkene er veldig tynne og glatte, men tåler fortsatt mye maling. Du kan skygge og legge til flere lag med farge uten bulker eller blødninger. Blokken inneholder også 50 ark, så den vil vare en god stund.

Hjemmeside

Utrolig glatt papir
Bare 75 g, men tåler veldig mye farge
Hindrer fargene i å blø
Mye for pengene

Kan oppleves som tynt og skjørt

5

Crevide – Beste akrylblokk

Best til: Akryl/olje Prisklasse: Lav/middels

Ett rosa och vitt Crevide block visas upp mot en vit bakgrund.
Crevide lager gode blokker for deg som maler med akryl eller olje.

Dette er samme type blokk som vi anbefaler til akrylmaling, da den egner seg utmerket til både akrylmaling og oljemaling. Disse arkene er allerede klargjort med tre lag grunning, noe som betyr at du kan begynne å male med en gang. Arkene er laget utelukkende av bomull og har en behagelig lerretslignende tekstur som er flott for både nybegynnere og profesjonelle. Den eneste innvendingen vi egentlig har på denne blokken er at den bare har plass til 10 ark, noe som ikke varer veldig lenge.

Hjemmeside

Veldig gunstig pris
100% bomull
Preparert med grunning
Passer for både nybegynnere og proffer

Bre 10 ark i blokken

4

Hahnemüle – Beste blokk for blandet media

Best for: Blandet media som fineliners, tusj mm. Prisklasse: Middels

Ett grått och vitt Hahnemule block visas upp mot en vit bakgrund.
Hahnemule er en suveren blandet mediablokk.

Hvis du liker å blande ulike typer teknikker, farger og materialer, kan vi anbefale denne mixed media-blokken fra Hahnemüle. Det er et ekstra tykt og slitesterkt papir som egner seg godt til en haug med forskjellige farger og penner som grafikk, fineliners, tusjer med mer. Arket veier 250 gram, så du kan påføre mye maling og vann uten å måtte bekymre deg for at det bulker seg eller begynner å smuldre. Denne blokken inneholder 20 ark, noe som skal vare en stund.

Hjemmeside

Veldig slitesterkt papir på 250 gram
Passer bra til både penner og farger
Helt hvite ark

250 gram kan virke litt overdrevent når du helst benytter blyant og kullstift

5

Beste tegne- og fargeblokker: kjøpsråd og vanlige spørsmål

Før du kjøper papir til maleriene dine kan det være greit å kjenne til hovedegenskapene og de største forskjellene mellom de ulike papirtypene som finnes. Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste tingene du trenger å vite om papir:

  • Tykkelse/slitestyrke: Papir har forskjellige tykkelser som bestemmer hvor mye vann de kan absorbere før de begynner å bulke eller smuldre. Dette er oppgitt i gram per kvadratmeter og det er papirer som varierer fra 60-640g. Hvor mye du trenger avhenger litt av hvilken type malerier eller tegninger du holder på med. Blyanter og tusjer trenger ikke mer enn 60-80 gram. For akvareller vil vi anbefale å kjøpe rundt 180g som minimum, men vi synes 300g er optimalt. Papir på 300g tåler en betydelig mengde vann uten å bli for grovt. Går du helt opp til 640g blir det for det første veldig dyrt og papiret blir vanskelig å jobbe med ettersom overflaten blir så grov. Det er de færreste som maler med så mye vann at de trenger 640g papir.
  • Materialer: De fleste typer akvarellpapir er laget av 100 % bomull, men det er også noe typer papir som er blandinger av trefibre, cellulose og bomull. Papir laget utelukkende av bomull er vanligvis av høyeste kvalitet. Du bør også sjekke at papiret er syrefritt, da beholder det hvitfargen bedre over tid.
  • Greng: Dette er et ord som beskriver typen tekstur overflaten på papiret har. Det finnes noen forskjellige varianter og det er veldig personlig hva du foretrekker. Typen tekstur er vanligvis delt inn i tre nivåer: finkornet (fin), kornsatiné (middels) og kornet torchon (grovt). Papir kan også være enten kaldpresset eller varmpresset (ulike produksjonsmetoder), der kaldpresset papir ofte har en grovere tekstur med ru overflate, mens varmpresset føles glatt nesten uten motstand i sammenligning.  
  • Liming: Akvarellpapir dekkes med et lag lim og fargen absorberes på forskjellige måter avhengig av hvor tykt dette laget er. Hvis limlaget er for tykt, kan malingen ha problemer med å trenge inn. Opplever du dette, kan det være smart å fukte papiret før du begynner å male. Papir til akryl- og oljemalerier kan dekkes med et grunningslag, så du slipper å påføre dette selv før du kan begynne å male.

Hva er akvarellpapir?
Akvarellpapir er en litt tykkere papirtype som ofte er laget utelukkende av bomull. Denne papirtypen har større sugeevne enn vanlige papirark og tåler derfor mye vann og flere lag med maling, uten at de blir bulkete eller begynner å løsne.

Hva er markerpapir?
Markerpapir er tynt og glatt papirer som er laget for forskjellige typer farge som blekk og markører. Selv om de er tynne og kan føles ganske skjøre, tåler de mye maling uten å miste kvaliteten. De er også utmerket til å forhindre at fargen blør og er ofte helt hvite i fargen.

Hvor tykt papir burde jeg velge?
Det kommer litt an på hva slags bilder du skal lage. For skisser og tegninger med tørt materiale som blyanter og kullblyanter er papir som veier rundt 60-80 gram tilstrekkelig. For vannfarger og tykkere farger som akvarell, gouache, akryl og oljefarger anbefaler vi papir på 180 gram som minimum, men 300g er optimalt for de aller fleste. 180 grams papir tåler en anstendig mengde vann og er ganske rimelig, men bruker du for mye maling eller maler mange lag kan du få problemer og det er bedre å bruke litt mer penger og kjøpe 300 grams papir.

Hva er forskjellen på akvarell og gouache?
Gouache er en type vannbasert maling som skiller seg fra vanlig akvarellmaling da den er litt tykkere i konsistensen og mer dekkende i pigmentet. Denne typen maling er noe lettere å jobbe med, da den er lettere å reaktivere og blande enn vanlige akvarellfarger som er mer transparente i pigmentet og tørker raskere. Akvarellmaling kalles også vanligvis vannfarge.


Lyd og bilde
Beste DAB-radio: En person bærer en radio utendørs

Beste DAB-radio: De beste modellene akkurat nå

Hjem og husholdning
Best i test robotstøvsuger: En robotstøvsuger står i dokkingstasjonen sin på et stuegulv av tre

Best i test robotstøvsuger: Vinnerne av vår robotstøvsuger test

Lyd og bilde
Beste polaroid-kamera: Et kamera ligger blant andre ting på et lyst underlag

Beste polaroid-kamera

Lyd og bilde
Best i test Bluetooth-høyttaler: En bærbar høyttaler på en trebenk ved siden av et basseng

Best i test bluetooth-høyttaler: Vinnerne av vår bærbar høyttaler-test