Beste oljefarger: 5 testvinnende oljefarger for hobby- og proffnivå

Geir Tandberg Steigan

Oljefarger kan oppleves som litt skremmende til å begynne med. Det er ganske vanlig å bli beskrevet som en av de vanskeligste malingstypene å jobbe med, de er vanskelige å rengjøre og de er også dyre. Men det trenger faktisk ikke være så skummelt! Oljefarger er virkelig deilig å jobbe med og er veldig tilgivende når du først lærer å bruke dem. Det er enkelt å male over eller gjøre om et område der det har gått galt, og det er en haug med rimelige merker å velge mellom for kunstnere på alle ferdighetsnivåer. Så hvis du har vært interessert i å prøve oljemaling, oppfordrer vi deg virkelig til å gjøre det, og hvis du trenger å skaffe deg noen nye farger, har du kommet til rett sted.

Her har vi satt sammen en toppliste over beste oljefarger for ulike behov og budsjetter. Enten du er en ivrig nybegynner som vil prøve oljemaling for første gang eller en erfaren profesjonell kunstner, bør det være noe her som passer for deg.


Winsor & Newton – Best i test

Passer best for: Nybegynnere til proffer Prisklasse: Middels

Oljefarge fra Winsor & Newton
Oljefarge fra Winsor & Newton er det beste alternativet for de aller fleste av oss.

Vi har valgt ut Winsor & Newton som testvinner i vår sammenlignende test av beste oljefarger, siden de tilbyr høy kvalitet til en overkommelig pris. Hvis du er rimelig klar over artistenes merkevarer, har du sikkert hørt om Winsor & Newton. Det er et av kunstnerverdenens eldste og mest populære merker, med en historie som strekker seg tilbake til 1832. De selger alt fra papir og pensler til akvarell- og oljefarger. Deres oljemaling har lenge vært assosiert med overlegen kvalitet og prestisjetunge resultater.

Passer best for de fleste
Vi mener at oljemaling fra Winsor & Newton er det mest egnede alternativet for de aller fleste mennesker. Enten du er en nybegynner som ønsker å prøve oljefarger for første gang, en hobbykunstner som ønsker å komme så billig som mulig unna eller en profesjonell kunstner på jakt etter toppkvalitet, vil Winsor & Newton oljefarger levere. Med en myk og smidig tekstur er de enkle å blande og skape subtile overganger og nyanser, enten du maler på lerret eller papir.

Vannløselige farger
Du kan velge å bestille disse oljefargene i ferdige sett eller separate tuber, som også finnes i ulike prisklasser for å passe for ulike budsjetter og behov. Alle oljefarger fra Winsor & Newton er også vannløselige. Det er et ekstra pluss, da de er lettere å rengjøre og du slipper å bruke farlige løsemidler for å gjøre rent etter deg. Vi tror Winsor & Newton har funnet en perfekt balanse mellom malingskvalitet og pris og at det er et godt valg for både ivrige nybegynnere og profesjonelle.

Hjemmeside

Vakre pigmenter og stort utvalg av farger
Lettblandede farger med en smøraktig tekstur
God balanse mellom kvalitet og pris

Dyrere merker er litt hvassere og appellerer kanskje mer til profesjonelle

5


Faber Castell – Beste billige oljefarger

Passer best for: Nybegynnere og hobbykunstnere Prisklasse: Lav

Oljefarge fra Faber-Castell
Oljefarge fra Faber-Castell er et godt og rimelig alternativ.

Som vanlig i våre maletopplister har Faber-Castell også fått en velfortjent plass i vår sammenlignende test av beste oljefarger. Dette velkjente kunstnermerket lager utrolig rimelige oljefarger som er et perfekt alternativ for de som nettopp har begynt på sin nye hobby med oljemaleri eller litt mer erfarne kunstnere som ønsker å komme seg unna billig.

Kremaktig konsistens
Disse oljefargene fra Faber-Castell har vakre pigmenter og en fin glans. Det gjør at fargene ser naturtro og lyse ut på papiret eller lerretet. De har en overraskende kremet tekstur som gjør dem enkle å blande og skape subtile overganger og nyanser. Sammenlignet med litt dyrere merker kan disse oljefargene føles litt mindre oljemettet. Et pluss med dette er at de ikke lukter like sterkt, men de tørker også litt fortere på lerretet. Hvis dette skulle være et problem ved maling, kan du ha en flaske olje i nærheten og tilsette litt ekstra etter behov.

Vanskelig å få tak i separate tuber
Disse oljefargene kan du bestille fra Faber-Castell i ferdige sett med 12 farger. Du får alle grunnfargene og spesielt rødfargene er helt fantastiske. En ting som er synd med oljefarger fra Faber-Castell er at det ikke er mulig å bestille tuber enkeltvis, så mangler du en farge må du rett og slett prøve å blande med dem du har tilgjengelig. Disse oljefargene er perfekte for de som vil slippe billig unna eller har oljefarger hjemme som kan brukes litt mer «sløsende›. De dyreste oljefargene kan være så dyre at du nesten ikke vil bruke dem, men det trenger du ikke tenke på her!

Hjemmeside

Utrolig rimelig
Perfekt for nybegynnere
Vakre farger, spesielt de røde

Litt tørrere enn dyrere merker
Kun begrenset antall farger og ferdige sett

4.5


Sennelier – Beste oljefarge i premiumklassen

Passer best for: Erfarne kunstnere og proffer Prisklasse: Høy

Oljefarge fra Sennelier
Oljemaling fra Sennelier er i absolutt toppklasse.

Sennelier er et av de mest prestisjefylte navnene innen kunstrekvisita. De har levert kunstnerprodukter av høy kvalitet i over et århundre, og deres oljefarger er intet unntak. Her får du oljefarge i absolutt toppklasse, men du må også betale deretter.

Absolutt beste kvalitet
Hvis du vil ha det beste av det beste, er Sennelier oljefarger veien å gå. Dette er smøraktig, kremaktig oljefarge med en eksepsjonell kvalitet og glatthet som overgår de rimeligere konkurrentene. De er tilgjengelige å kjøpe i ferdige sett eller som separate tuber, som faller inn i noen forskjellige prisklasser. Den dyreste tuben? Det vil koste deg rundt 450 NOK for 40 ml! Men du kan også velge å bestille fra den lavere prisklassen, hvor en tube på 40 ml koster rundt 100 kr. Velger du den dyreste prisklassen, må du være forberedt på å blande noen nyanser selv. Sennelier velger å holde vareutvalget lite for å fokusere på en overlegen kvalitet.

Bare for erfarne kunstnere
Med tanke på prisen på disse oljefargene er dette kun noe vi anbefaler til erfarne kunstnere og proffer. For nybegynnere og kunstnere på hobbynivå er det rett og slett ikke verdt investeringen. Det finnes andre, rimeligere alternativer å velge i stedet.

Hjemmeside

Overskygger all konkurranse
Beste valg for profesjonelle
Tilgjengelig i forskjellige prisklasser

Overdrevent for nybegynnere og hobbykunstnere
Dyre

4.5


Van Gogh – Rimelige oljefarger med stor fargepalett

Passer best for: Hobbykunstnere og erfarne kunstnere Prisklasse: Øvre mellomsjikt

Oljefarge fra Van Gogh
Oljefarge fra Van Gogh egner seg godt til impastoteknikk.

Van Gogh, et navn man forbinder med en av kunsthistoriens største mestere, produserer i dag høykvalitets kunstnermaterialer som bærer arven hans videre. Ønsker du et rimelig alternativ til oljefarger, med store ferdige sett, mange nyanser å velge mellom og vakre farger, er Van Gogh-maling et godt alternativ.

Perfekte til impasto
Van Goghs oljefarger har levende og intense pigmenter og skiller seg litt i tekstur sammenlignet med andre oljefarger. De har en mer balansert tekstur som gjør dem egnet til litt forskjellige teknikker, som for eksempel impasto, hvor tykke lag med maling legges oppå hverandre og strøkene til penselen eller kniven forblir synlige. Hvis du liker stilen til Van Goghs berømte malerier og vil prøve noe lignende, så er disse fargene et godt alternativ. Fargene er også enkle å blande og skyggelegge med for å skape myke overganger og nyanser.

God kvalitet til en overkommelig pris
Som nevnt tidligere, selges disse oljemalingene i en omfattende palett av nyanser og kan kjøpes individuelt eller i sett og sett. Prisen varierer litt avhengig av antall farger i settet og størrelsen på rørene, men de tilbyr enestående kvalitet til en overkommelig pris og er derfor flotte for både nybegynnere og profesjonelle.

Hemsida

Stort utvalg av farger
Perfekt for impastoteknikk

Hvis du er vant til en mer tradisjonell tekstur av oljemaling, kan de føles merkelige å male med

3.5


Daler Rowney – Gode oljefarger i prisgunstige sett

Passer best for: Nybegynnere til hobbykunstnere Prisklasse: Lavere mellomsjikt

Oljefarge fra Daler Rowney
Oljefarge fra Daler Rowney er også et godt alternativ.

Daler Rowney er et veletablert merke for kunstnere. Det er kjent for å lage rimelige produkter av høy kvalitet. Vi har blant annet inkludert noen av produktene deres i topplisten vår over de beste tegne- og maleblokkene. Oljefargene deres er et populært alternativ for nybegynnere og hobbykunstnere, og er tilgjengelige i rimelige, ferdige sett.

Rimelig og enkelt alternativ
Disse oljefargene skiller seg egentlig ikke ut på noen måte. De er ikke de absolutt beste fargene på markedet, men de er solid kvalitet, spesielt med tanke på prisen. Du får ganske myke og smøraktige farger med fin glans. Et stort pluss for disse oljefargene er at de beholder kvaliteten over tid. Med noen oljefarger kan oljen skille seg litt fra pigmentene over tid, men dette er ikke noe problem med Daler Rowney oljefarge.

Klønete utformede korker
Vi synes skrukorkene på Daler Rowney er noe klønete. De er vanskelige å skru på nøyaktig, spesielt hvis det kommer litt maling i mellom. Men selv om du ikke får dem på helt perfekt, holder fargen seg fin inne i tuben. Disse rimelige oljefargene kan du bestille i ferdige sett eller i separate tuber.

Hejemmeside

God tekstur og pigment
Holder seg godt over tid
Rimelig

Skrukorkene er klønete
Skiller seg ikke ut på noen måte

4.5


Hobby og fritid

Beste akvarellfarger: 5 vakre akvarellfarger for hobbynivå og proffer

Hobby og fritid

Beste akrylfarger: 5 testvinnende farger for nybegynnere og proffer