Beste nettbrett: Vinnerne av vår nettbrett-test

TestPlanet

Nettbrett finnes i de fleste hjem, men hvilket brett har vi kåret til beste nettbrett? I vår nettbrett-test har vi sjekket modeller fra de mest kjente produsentene og lister her opp de nettbrettene vi mener gir mest for pengene.

Et nettbrett er en veldig allsidig maskin. Den fungerer utmerket til enkel underholdning i sofaen, som barnevakt, lesebrett, notatblokk, tegnebrett og veldig mye mer.

Om du skal tro produsentene av nettbrett er produktene deres allerede like gode som datamaskiner og kan fint erstatte arbeidsverktøyene dine. Det kan sikkert stemme for noen jobber, men stort sett har nettbrett fortsatt litt å ta igjen for å anses som fullgode erstatninger for en PC.

Uansett finnes det stort sett et nettbrett for de fleste, avhengig av hva du skal bruke det til. Vi har testet det meste som er på markedet og viser frem våre absolutte favoritter nedenfor.

Ikke gå i billig-fellen

Nettbrett er som regel ganske dyre, så det er lett å vurdere de billigste modellene. Men da vil vi komme med to små råd: Ikke kjøp det billigste nettbrettet, og styr unna brett spesielt rettet mot barn. Begge av samme anledning, de er svært sjelden gode investeringer. Barnetilpassede nettbrett er uten unntak trege nettbrett som sjelden fungerer optimalt og vil skape mer frustrasjon enn glede over tid. Samtidig har de ofte en langt høyere pris enn de er verdt, fordi de liksom er spesielt for barn. Superbillige nettbrett lider ofte av samme problem. Om du slår på et nytt nettbrett og merker at både nettleser og Youtube går tregt, vil det ikke bli bedre med tiden.

Vår anbefaling er derfor at du sikter litt høyere, både for bedre ytelse i maskinen og ikke minst hvor god den vil være om et par år.


Apple iPad 2022 (10. generasjon)- Beste nettbrett

Skjermstørrelser: 10,9 og 12,4 tommer Operativsystem: iOS Lagring: 64, 256 GB

Beste nettbrett: apple ipad 2022 i mange farger

Apples vanlige iPad har blitt en hel del dyrere med den tiende generasjonen. Om du vil spare noen tusenlapper kan du fint går for niende generasjons iPad, den er omtrent like god. Men om du vil være sikker på at nettbrettet ditt holder i mange år, kan det være lurt å satse på den siste utgaven.

Moderne lading

Utseendemessig har det skjedd en del, samtidig som mye er likt som før. Skjermen er fortsatt en veldig fin 10,2 tommers variant i en ganske slank kropp, med god batteritid. Nå er hjemknappen fjernet og all styring av brettet skjer med sveipebevegelser. Det finnes fortsatt mulighet for å logge inn med fingeravtrykksleseren TouchID, men den sitter nå på strømknappen. Støtte for digital penn er det også for deg som vil tegne og skrive.

Som siste Ipad ut har tiende generasjonen også byttet til USB-C-kontakt for lading. Praktisk sett betyr ikke dette noe for selve iPaden, men dette er kontakten som er standard på de fleste bærbare enheter nå. Så da er du sikret for fremtiden (Iphone har fortsatt Lightning, men vil bytte til USB-C i løpet av 2023).

Skjermen på en apple ipad 2022 foran tre andre nettbrett sett bakfra
Lang holdbarhet

En viktig sak for at nettbrettet skal føles relevant og moderne over flere år, er oppdateringer av programvaren. Der er Apple uten tvil best i klassen. Standard iPad vil ha minst fem års oppdateringer av operativsystemet. Det betyr også at alle apper vil kunne fungere betydelig lengre.

Sånn sett er iPad kanskje en dyr investering til å begynne med, men det vil lønne seg i lengden. Der skiller den seg fra mye annet på markedet.

Hjemmeside

Allsidig
Lang levetid

Litt høy pris

4.5


Apple iPad Pro – Beste nettbrett i premiumklassen

Skjermstørrelser: 11 og 12,9 tommer Operativsystem: iOS Lagring: 128, 256, 512 GB, 1, 2 TB

Beste nettbrett i premiumklassen: En Apple iPad Pro med lilla mønster på skjermen

Om du bruker nettbrett som arbeidsverktøy er iPad Pro et suverent, men dyrt alternativ.

Egentlig har du tre versjoner å velge mellom. iPad Air er på mange måter en iPad Pro «light», som koster litt mindre. Steget opp til en 11 tommers iPad Pro gir deg en litt raskere prosessor, men er ellers ganske lik. Deretter har du et monster i 12,9-tommers iPad Pro som gir deg en betydelig bedre skjerm med suveren lysstyrke.

Utrolig ytelse
M2-chipen som sitter i begge iPad Pro-modellene er latterlig raskt. Mest sannsynlig alt for rask for et nettbrett. Å utføre avanserte arbeidsoppgaver i Apples programmer Logic Pro eller Final Cut, eller andre profesjonelle program som DaVinci Resolve, går som en lek.

Problemet er egentlig at det er veldig få tilfeller du klarer å bruke all kraften som finnes tilgjengelig. iPad OS er et litt enklere operativsystem enn de du finner i en PC. Det gjør filhåndtering litt mer kronglete og det er ikke like godt utvalg av virkelig tunge, profesjonelle verktøy.

En film redigeres på apple ipad pro 2022
Klarer alt

Nettbrett er ikke helt fremme i jakten på en ekte arbeidsmaskin. De klarer mye, men ikke alt en PC klarer. Men om du vil bruke et nettbrett for arbeid, med de profesjonelle verktøyene som er tilgjengelig, er det iPad Pro som er best posisjonert for å gjøre jobben.

Samtidig vil iPad Pro gi deg oppdateringer i mange år fremover, betydelig lenger enn noe annet brett på markedet. Det i kombinasjon med ytelsen og tilgjengelig tilbehør (tastatur, penn og mus om du vil), gjør dette til det absolutt beste nettbrettet for profesjonelle brukere akkurat nå.

Hjemmeside

Ytelsen
Skjermen

Litt begrenset operativsystem
Vanskelig å utnytte kraften

4.5


Samsung Galaxy Tab S8 – Beste nettbrett med Android

Skjermstørrelse: 10,2 tommer Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

Beste nettbrett med Android: Samsung Galaxy Tab S8 med oransje bølgemønster på skjermen

Om du ikke vil bli en del av Apple-familien, men fortsatt vil ha noe fra øverste hylle er det Samsungs S8-serie du skal gå for. Vi anbefaler først og fremst standard S8, men om du vil ha større skjerm og bedre batteri finnes både S8 Plus (12 tommer) og S8 Ultra (14 tommer) tilgjengelig.

S pennen imponerer

Selve nettbrettet mangler egentlig ingenting. Her får du en luksuriøs konstruksjon som både er lett og solid, med høy kvalitet på alle komponenter. Skjermen er en veldig flott Amoled-variant med 120 Hz oppdateringsfrekvens du virkelig vil sette pris på. På innsiden finner du fjorårets beste Snapdragon-chip som leverer all kraft du kan trenge.

Galaxy Tab S8 leveres med S Pen, Samsungs penn for å skrive og tegne på skjermen. Pennen i seg selv er en veldig god etterligning av en penn, men det er funksjonene som virkelig skinner. Samsung har utviklet mobiler med penn siden 2011 og mengden funksjoner tilgjengelig er nærmest overveldende. Om du letter etter funksjoner for kombinasjonen penn og skjerm, finner du det garantert her.

Nærbilde av S pen ved siden av kameraene på en Samsung Tab S8
Dex gir deg mer

Selv om nettbrettet fungerer utmerket som et vanlig nettbrett, for surfing og streaming, er det egentlig en mer profesjonell maskin. Prislappen på Tab S8-serien vitner også om dette. Samsungs store satsing på dette området kalles Dex. Dette er en slags spesialmodus som gir nettbrettet en mer datamaskin-lignende opplevelse med apper i vinduer og aktivitetsfelt. Videre gir det deg muligheten til å koble på eksterne skjermer og bruke nettbrettet som en arbeidsmaskin.

Vil du ha det beste Android-nettbrettet går du får Samsung Galaxy Tab S8.

Hjemmeside

Mange funksjoner
S Pen

Litt høy pris
Litt kort oppdateringstid

4.5


Google Pixel Tablet – Beste nettbrett for hjemmet

Skjermstørrelse: 10,2 tommer Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

Beste nettbrett for hjemmet: Google Pixel Tablet på en trehylle ved siden av en plante

Du vet at det blir noe spesielt når Android-skaperne selv utvikler et nettbrett med eget operativsystem. Vi har sett det før i Googles Pixel-telefoner, som er veldig gode og interessante. Samme sak gjelder Pixel Tablet, selskapets første nettbrett på mange år.

Mest for hjemmebruk

Utover funksjonene som følger med Android er Pixel Tablet nærmest befriende enkelt. Her ligger fokuset på alt det som nettbrett brukes mest til: Mediekonsumpsjon. Skjermen er kanskje ikke like fin som hos Samsungs Tab S8, men det er mer enn bra nok for vanlig bruk. Dog fanger den opp ganske mye refleksjon fra omgivende lys.

Å kjøre flere apper samtidig er lekende lett. Du kan fint surfe samtidig som du ser på film uten problemer.

Skjermen på en Google Pixel Tablet
Også en smartskjerm

Med på kjøpet får du et lite bordstativ. Det fester du på nettbrettet med magneter for å lade det. Imidlertid får du også opplevelsen av at nettbrettet forvandles til en smartskjerm, omtrent som Google Nest Display. Det er innebygde høyttalere som gjør lyden bedre og du kan bruke Google-assistenten med stemmen din for å styre brettet. Det er en stilig funksjon som gjør nettbrettet anvendelig selv når du ikke har den i hendene. Ladestasjonen blir derimot overflødig om du fjerner nettbrettet. Der hadde vi gjerne sett at stasjonen fungerte som en Nest Mini eller at man kunne spille musikk via Google Cast også uten nettbrettet på plass.

Google Pixel Tablet er et trivelig nettbrett som gir deg alt du trenger for hjemmebruk. Samtidig får du ikke så veldig mye annet.

Hjemmeside

Kul ladestasjon
Bra konstruksjonskvalitet

Litt høy pris
Ladestasjonen fungerer kun når nettbrettet er på plass

4


Amazon Fire HD 10 Plus – Beste billige nettbrett

Skjermstørrelse: 10,2 tommer Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

Beste billige nettbrett: amazon fire hd 10 plus med en mengde apper på skjermen

Det er to ting du bør vite om Amazons nettbrett: De bruker ikke «ekte» Android og de har ikke akkurat markedets beste ytelse. Selv om det er Android som kjøres, er det en Amazon-variant med egen appbutikk. De aller fleste apper og spill finnes der, men ikke alt.

En grunn til at det er billig

Neste punkt er ytelsen. Et nettbrett til 2 000 kroner vil aldri være like raskt som en Tab S8 til fem ganger prisen. Men med tanke på den lave prisen er hastighetene ganske bra likevel. Det tar litt lenger tid å åpne apper, men når de først kjører fungerer det problemfritt med både surfing og Netflix.

Amazon Fire HD 10 Plus med Minecraft på skjermen
Tilpasset Amazon

Nettbrettet er veldig fokusert på Amazon, noe du vil merke da brettet hele tiden styrer deg til Amazons tjenester. Vil du lese bøker? Kindle. Se på film? Prime Video. Lydbøker? Audible. Det er litt av tanken bak Amazons produkter og bidrar til å holde prisen nede. Andre apper kan selvsagt brukes, men det er tydelig hva som prioriteres her.

Om du vil ha et billig nettbrett for litt enkel surfing i sofaen er Fire HD 10 Plus bra. Men du bør være klar over begrensningene før du kjøper brettet.

Hjemmeside

Prisen
Godkjent ytelse

Ikke så mange muligheter
Veldig rettet mot Amazon på godt og vondt

3.5


Beste mobil

Beste tegnebrett

Toppliste nødladere

Hobby og fritid

Akvarell for nybegynnere: 7 tips og triks for de som vil male med vannfarger

Hjem og husholdning

Beste vaffeljern: 6 testvinnere som gir sprø vafler hver gang