Beste akvarellpapir: 5 testvinnere for vannfarger

Geir Tandberg Steigan

Maler du mye og er på utkikk etter nytt papir, eller er du i ferd med å begynne med din nye hobby og er opptatt med å skaffe deg alt du trenger? Da burde du sjekke ut guiden vår nedenfor, hvor vi har samlet de beste typene akvarellpapir som er tilgjengelig å kjøpe akkurat nå. Det finnes rimelige alternativer som er egnet for nybegynnere, samt litt dyrere papir av høy kvalitet for de mer erfarne.

Noe av det viktigste du kan bruke penger på når du maler med vannbasert maling er papiret. Det gjør en stor forskjell på hvordan fargene oppfører seg og hvor mye vann du kan bruke. Så hvis det er én ting du bør bruke litt ekstra penger på for å få bedre kvalitet, så er det egentlig papiret. Men som sagt, det finnes rimelige alternativer, for deg som vil spare penger eller har et stramt budsjett!


Arches – Best i test

Nivå: Fra litt mer erfarne til profesjonelle For: Akvarellfarge Styrke: Opptil 640 gram Størrelse: Opptil 46×61 cm

Arches akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Arches’ akvarellpapir er det absolutt beste du kan kjøpe.

Akvarellpapir fra Arches er testvinneren i vår guide til det beste akvarellpapiret akkurat nå. Det er et veletablert merke som er veldig populært i malerverdenen, og tilbyr papir i absolutt toppklasse. Akvarellpapiret deres er utrolig slitesterkt og kan absorbere store mengder vann før det begynner å bule eller smuldre. De finnes i et knippe forskjellige størrelser i både kald- og varmpressede varianter. Arches er tilgjengelig opp til 640g, som er blant det tykkeste akvarellpapiret du kan kjøpe. Det er perfekt for deg som bruker mye vann i maleriene. Vær imidlertid oppmerksom på at 640g absolutt ikke er nødvendig hvis du maler med en mindre mengde vann – da vil et papir på 180-300g være tilstrekkelig.

Kvalitet i en klasse for seg
Dette er et førsteklasses akvarellpapir og priset deretter, så det er ikke noe vi anbefaler for nybegynnere som bare vil prøve akvarell eller som akkurat har begynt å male. Dette papiret har også en ganske grov tekstur, som kan være litt vanskeligere for nybegynnere å jobbe med.

Hjemmeside

Slitesterkt papir
Tåler mye vann
Både kaldpressede og varmpressede alternativer
Fremstilt av 100 % bomull

Dyrt
Grov overflate som ikke egner seg for nybegynnere

5


Winsor & Newton – Beste akvarellpapir i mellomklassen

Nivå: Fra nybegynner og oppover For: Akvarellfarge Styrke: 300 gram Størrelse: Opptil 27,9×35,6 cm

Winsor & Newtons papir har en overkommelig pris.

Winsor & Newton er et annet kjent navn i malerverdenen. De fremstiller førsteklasses kunstnerrekvisita, spesielt rimelig maling og pensler, brukt av både nybegynnere og profesjonelle. Men merket lager også veldig bra akvarellpapir. Akvarellpapiret deres har god sugeevne og fungerer også utmerket til blandet media, hvis du ønsker å kunne blande akvarellene dine med materialer som gouache, blekk og lignende.

Perfekt for malere på alle nivåer
Er du en hobbymaler som ønsker å produsere mange malerier og liker å variere med ulike teknikker og materialer, synes vi du bør satse på akvarellpapir fra Winsor & Newton. De er en prisklasse lavere enn Arches akvarellpapir, noe som betyr at du kan kose deg med dette papiret uten å måtte bekymre deg for at det er for dyrt.

Hjemmeside

Passer til flere typer farge
God absorpsjonsevne
Bevarer fargenes lys og transparens godt
Overkommelig pris

Arches er hakket bedre

4.5


Fabriano – Prisgunstig alternativ til Arches

Nivå: Fra nybegynner og oppover For: Akvarellfarge Styrke: Opptil 640 gram Størrelse: Opptil 35,5×51 cm (løse ark finnes i større formater)

Fabriano akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Fabrianos akvarellpapir er ganske lik Arches i kvalitet og følelse.

Fabriano er et interessant og rimelig alternativ. Akvarellpapiret deres er et utmerket valg for nybegynnere som fortsatt vil ha papir av høy kvalitet. Dette papiret har veldig høy sugeevne, samtidig som det har en ganske jevn overflate. Jo mer vann et papir kan absorbere, desto grovere har teksturen en tendens til å være, men Fabrianos akvarellpapir klarer likevel å opprettholde en veldig jevn overflate som er lett å påføre farge på og male små detaljer på.

God kvalitet til lav pris
Vi mener Fabrianoer noe lik Arches i kvalitet, men ikke fullt så slitesterk og robust som Arches akvarellpapir. Derfor er det perfekt for mindre erfarne malere som fortsatt ønsker kvalitet, eller for erfarne malere som vil øve på nye teknikker på litt rimeligere papir. Det er også mulig å finne skikkelig billig om du kjøper det på rull, men da må du skjære til papiret selv.

Hjemmeside

Bedre egnet enn Arches for nybegynnere
Kan kjøpes billig på rull
God absorpsjonsevne samtidig som overflaten holdes jevn

Ikke like slitesterkt som Arches

4


Canson – Beste billige akvarellpapir

Nivå: Fra nybegynner og oppover For: Akvarellfarge Styrke: Opptil 200 gram Størrelse: Opptil 29,7×42 cm

Canson akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Canson lager veldig godt og billig akvarellpapir.

Canson er det beste akvarellpapiret å kjøpe for enhver nybegynner eller for deg med et stramt budsjett. Det finnes i stort sett alle formater og størrelser du kan tenke deg, fra spiralblokker, akvarellblokker eller på rull helt opp til A3-størrelse. Dette papiret fungerer også godt med andre typer materialer som gouache og blekk, og dermed for blandet media. Canson produserer også andre typer papir som tusjpapir, i tilfelle du liker merket og ønsker å prøve flere av deres produkter.

Stort og rimelig utvalg
Cansons akvarellblokker er kaldpressede og syrefrie, noe som betyr at de beholder sin hvite farge over tid uten å gulne. De varierer fra ca 120g til 300g, så hvis du maler med litt mindre vann, kan du satse på de tynnere variantene og slippe unna med det litt billigere. Trenger du derimot et enda tykkere papir opp til 640g, kan vi anbefale deg å vurdere akvarellpapir fra Arches i stedet.

Hjemmeside

Finnes i en mengde forskjellige størrelser og tykkelser
Finnes for mange typer materialer
Kan kjøpes veldig billig
Ypperlig valg for nybegynnere

Holder ikke helt det samme nivået som dyrere merker

4.5


Moleskine – Beste akvarellpapir i bokform

Nivå: Fra nybegynner og oppover For: Akvarellfarge Styrke: 200 gram Størrelse: Opptil 30,4×21,6 cm

En svart Moleskin akvarellbok visas upp mot en vit bakgrund.
Liker du bokformatet kan vi anbefale Moleskine-produktene på det varmeste.

Hvis du liker å samle skissebøker med forskjellige temaer eller ønsker å kunne bære fargeblokkene med deg når du er ute og reiser, anbefaler vi å sjekke ut Moleskines hendige små akvarellbøker. Disse innbundne bøkene er tilgjengelige i en rekke størrelser, både liggende og stående, som alle har veldig slitesterkt papir som kan absorbere mye vann. Papiret deres er også syrefritt, noe som betyr at de beholder sin hvite farge over tid, og selskapet legger også mye fokus på å prøve å holde produksjonsprosessen så miljøvennlig som mulig, noe som er et lite pluss ved siden av.

Perfekt for deg som foretrekker bokformatet
Moleskine selger stort sett bøker i små størrelser som A6 og A5, så hvis du liker å male litt større bør du sjekke ut andre alternativer. Selv om bokformatet er veldig lett å ha med seg rundt og en god måte å lagre maleriene på sammenlignet med løse ark, kan formatet også begrense deg noe i malingen. Det kan hende du må tynge ned sidene i boken med noe slik at de ikke brettes opp og kommer i veien mens du maler, og du må også planlegge motivet eller jobbe rundt bretten som befinner seg mellom sidene.

Hjemmeside

Smidig bokformat i forskjellige størrelser
Slitesterkt papir
Syrefritt papir med miljøfokus

Ingen større formater
Bokformatet kan virke begrensende for utfoldelsen

4

Beste akvarellpapir – kjøpsråd og vanlige spørsmål

Før du kjøper akvarellpapir kan det være nyttig å kjenne til hovedegenskapene og de største forskjellene mellom de forskjellige papirtypene som finnes. Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste tingene du trenger å vite om akvarellpapir:

  • Tykkelse/styrke: Akvarellpapir finnes i forskjellige tykkelser som bestemmer hvor mye vann de kan absorbere før de begynner å bulke eller smuldre. Dette er oppgitt i gram per kvadratmeter og det finnes akvarellpapirer fra 60-640g. Vi vil anbefale å kjøpe rundt 180g som minimum, men vi synes 300g er optimalt. Papir på 300g tåler en betydelig mengde vann uten å bli for grovt. Går du helt opp til 640g blir det for det første veldig dyrt og papiret blir vanskelig å jobbe med ettersom overflaten blir så grov. Det er de færreste som maler med så mye vann at du trenger 640g papir.
  • Materialer: De fleste typer akvarellpapir er fremstilt av 100 % bomull, men det er også noen papirtyper som er blandinger av trefibre, cellulose og bomull. Akvarellpapir laget utelukkende av bomull er vanligvis av høyest kvalitet. Du bør også sjekke at papiret er syrefritt, da beholder det hvitfargen bedre over tid.
  • Greng: Dette er et ord som beskriver hvilken type tekstur overflaten på papiret har. Det finnes noen forskjellige varianter og det er veldig personlig hva du foretrekker. Typen tekstur er vanligvis delt inn i tre nivåer: finkornet (fin), kornsatiné (middels) og kornet torchon (grovt). I tillegg er akvarellpapir enten kaldpresset eller varmpresset (ulike produksjonsmetoder), der kaldpresset papir ofte har en grovere tekstur med en ru overflate, mens varmpresset papir føles glatt til sammenligning.
  • Liming: Akvarellpapir dekkes med et lag lim og fargen absorberes på forskjellige måter avhengig av hvor tykt dette laget er. Hvis limlaget er for tykt, kan malingen ha problemer med å trenge inn. Opplever du dette kan det være smart å fukte papiret før du begynner å male.

Hva er akvarellpapir?
Akvarellpapir er en litt tykkere papirtype som ofte er laget utelukkende av bomull. Denne papirtypen har høyere sugeevne enn vanlige papirark og tåler derfor mye vann og flere lag med maling, uten at de blir bulkete eller begynner å løsne.

Hvor tykt akvarellpapir burde jeg bruke?
Vi anbefaler akvarellpapir på 180g som minimum, men 300g er optimalt for de fleste. 180g papir tåler en anstendig mengde vann og er ganske rimelig, men bruker du for mye maling eller maler mange lag kan du få problemer. Det er bedre å bruke litt mer penger og kjøpe 300g papir. Akvarellpapir rundt 60g fungerer utmerket til ting som fargetester eller hvis du jobber tørt på tørt.

Hva er forskjellen mellom akvarell og gouache?
Gouachemaling er en type vannbasert maling som skiller seg fra vanlig akvarellmaling da den er litt tykkere i konsistensen og mer dekkende i pigmentet. Denne typen maling er noe lettere å jobbe med, da den er lettere å reaktivere og blande enn vanlige akvarellfarger som er mer transparente i pigmentet og tørker raskere. Akvarellmaling kalles også vanligvis vannfarge.

Hvilke akvarellfarger er best?
Etter vår mening produserer Winsor & Newton de absolutt beste akvarellfargene for de aller fleste mennesker. Disse fargene har en god balanse mellom kvalitet og pris, med vakre farger med rike pigmenter som er enkle å jobbe med til overkommelige priser. Fargene deres er også tilgjengelige i forskjellige prisklasser, slik at de passer til flere budsjetter. Hvis prisen ikke betyr noe for deg, er de absolutt beste akvarellefargene du kan kjøpe fra Schmincke Horadam. Dette er premiumfarger av absolutt toppklasse, men de koster også deretter.


Trening og helse
Beste treningsapp: En kvinne gjør situps på en treningsmatte

Beste treningsapp: Apper for motivasjon, inspirasjon og statistikk

Hobby og fritid

Beste gouachefarger: De 5 beste alternativene for nybegynnere og profesjonelle

Mobil
Beste billige mobil: En mobiltelefon ligger ved siden av skrivesaker på et trebord

Beste billige mobil: Telefoner i budsjettklassen