Akvarell for nybegynnere: 7 tips og triks for de som vil male med vannfarger

Geir Tandberg Steigan

Vil du begynne å male med akvarellfarger? Da har du kommet til akkurat rett sted. Her har vi samlet noen av våre beste tips og triks for alle som vil begynne å male med akvarell. Vi har også inkludert noen handlelenker til kunstrekvisita vi synes er flott og rimelig, slik at du kan komme i gang med hobbyen din på kort tid.

Akvarell er utrolig morsomt å male med, men kan også være litt vanskelig å lære seg. Det kan virke vanskelig å få taket på i begynnelsen, men jo mer du øver deg, jo lettere vil det føles. Vi håper tipsene våre vil være nyttige og hjelpe deg på veien. Lykke til med malingen!

7 akvarelltips for nybegynnere

Bruk referansebilder

Å bruke referansebilder er ekstremt nyttig uavhengig av hvilken type motiv du skal male. Du kan enten ta utgangspunkt i bilder du har tatt selv eller søke på Google etter det du vil male. Da får du masse bilder som viser objektet/motivet i ulike vinkler, stiler og lysforhold. Dette gir deg en bedre forståelse av hvordan objektet/motivet ser ut, noe som gjør det lettere å male, og det gir deg også inspirasjon!

En god måte å lære seg å male nye ting på er å søke etter referansebilder på Google og male det flere ganger fra forskjellige vinkler. På bildet under har jeg for eksempel øvd på å male bananer. Et søk på «banana sketch» ​​eller «banana drawing» på Google gir deg mange enkle skisser å ta utgangspunkt i. Start med enkle former og legg til flere detaljer mens du går.

En skisseblokk med malte bananer i forskjellige varianter.

Bruk en time eller to på å tegne noe nytt du vil lære å male, som for eksempel bananer!

Skisser med lys blyant

Enkelte dyktige kunstnere kan male bildene sine uten noen forberedende skisse, men for de aller fleste kan det være smart å planlegge motivet før man begynner å male. En skisse lar deg planlegge emnet bredt ned til et detaljnivå hvis du ønsker det, og hjelper deg å sørge for at ting som proporsjoner og konstruksjon ser bra ut. Når du maler med akvareller er det imidlertid viktig at du skisserer med lys blyant og at du bruker lette streker. Du kan også gjøre skissen litt sløret før du begynner å male, slik at blyantstrekene så vidt er synlige. Akvarellmaling er veldig gjennomsiktig, og hvis du maler for hardt med blyanten, vil linjene skinne gjennom malingen mens du maler.

Nedenfor har vi lagt inn lenker til et rimelig sett fra Faber-Castell med alt du trenger til skissene dine.

annonse
Knetgummi fra Faber-Castell.
Sett med skissepenner fra Faber-Castell.
Blyantspisser med beholder fra Faber-Castell.

Sørg for å lære deg grunnteknikkene

Visste du at akvarellmaling oppfører seg litt forskjellig avhengig av hvor mye vann du bruker? Du kan få veldigforskjellige resultater avhengig av hvor mye vann du bruker, og om du legger malingen på en tørr eller våt overflate. Les deg opp om vått-på-vått, vått-på-tørt og tørt-på-tørt, som er de vanligste akvarellmalingsteknikkene. Hvis du har litt kunnskap om de ulike teknikkene, vil det være lettere for deg å planlegge og få mer kontroll over maleriet ditt.

Här är en enkel förklaring på de olika metoderna:

Vått-på-vått: Her bruker du mye vann eller fukter papiret før du begynner å male. Fargene flyter sammen og skaper fine effekter, men du har veldig lite kontroll over fargen.

Tørt-på-tørt: Denne metoden gir deg mest mulig kontroll over maleriet ditt. Her bruker du mest maling og veldig lite vann. Denne metoden er god for å male detaljer eller mer omfattende overflater med farge.

Vått-på-tørt: Når det første laget med maling har tørket, kan du reaktivere området med ny maling og mer vann. Dette lar deg lage fine effekter og skyggelegging. Gni lett med børsten for å blande fargene.

Lær deg primærfargene

Når man begynner å se seg om etter akvarellfarger, blir man nesten svimmel av alle de forskjellige fargene og nyansene som finnes. Det kan være luksuriøst å ha et stort sett med ferdigblandede farger å velge mellom, men det blir også veldig dyrt. Du trenger faktisk ikke kjøpe så mange farger for å kunne male stort sett hva du vil – alt du trenger er grunnfargene! Med litt kunnskap om grunnfarger og hvordan de fungerer, kan du blande opp akkurat de fargene og nyansene du ønsker. Ønsker du å slippe billig unna, kan vi anbefale at du bestiller hjemmetuber eller kopper med primærfargene, eller et ferdig sett med dem. Et virkelig nyttig og billig verktøy vi også kan anbefale er et fargehjul, som er perfekt hvis du føler deg litt usikker på fargeteori.

Her har vi lagt inn lenker til rimelige grunnfarger og et fargehjul:

annonse
Rimlige akvarellfarger fra Winsor & Newton.
Rimelig sett med akvarellfarger fra Honsell.
Fargehjul.

Bruk riktig papir

Noe av det viktigste når det kommer til akvarellmalerier er å ha riktig type papir. Her synes vi faktisk det er verdt å bruke noen ekstra kroner for å få papir av god kvalitet. Når du maler akvareller, ønsker du papir som tåler mye vann, ellers begynner papiret å smuldre eller bulke med en gang du begynner å male. Nederst i artikkelen finner du noen vanlige spørsmål og svar om akvarellpapir, som kan hjelpe deg med å velge riktig. Men i det minste bør du satse på papir på 180g og gjerne kaldpresset.

Her har vi lagt inn lenker til favorittavisene våre fra Arches, samt rimelige alternativer fra Canson og Fabriano:

annonse
Akvarellpapir fra Arches.
Akvarellpapir fra Canson.
Akvarellpapir fra Fabriano.

Kombiner akvarell med gouache

Visste du at det er mulig å kombinere akvarellmaling med gouachemaling? Dette er kanskje en litt uortodoks teknikk, men det er en smart måte å få litt mer kontroll over maleriene på og er noe jeg gjør med alle maleriene mine. Gouachemaling er litt lettere å reaktivere enn akvarellmaling og lar deg derfor gå tilbake til områder du allerede har malt, for forsiktig å blande fargene sammen, endre tone, legge til detaljer eller skygger og høylys. Alt du trenger er en tube med hvit gouachemaling, som du så blander sammen med akvarellfargene dine til du får den fargen du ønsker. Deretter kan du påføre den som den er eller tilsette litt vann for et mer gjennomsiktig resultat. Hvit gouache er også perfekt for å legge til høydepunkter og detaljer til vanlige akvarellmalerier som prikken over i’en.

På bildet under ser du et eksempel på et akvarellmaleri hvor vi brukte gouachefarger for å blande fargene, samt legge til høydepunkter og detaljer.

Et malt bilde av en sitrongren lener seg mot et par potteplanter.

Ikke vær redd for å gjøre feil

Det kan ta litt tid å få taket på hvordan akvarellmaling fungerer, så det er viktig at du fortsetter å øve og ikke er redd for å gjøre feil. Det er sannsynligvis vanlig blant kunstnerspirer å føle press for å få ting perfekt med en gang og å føle seg oppgitt når ting ikke helt går som planlagt. Men jo flere timer du øver, jo bedre blir du, selv om det kanskje ikke føles slik for øyeblikket. For hver feil du gjør, lærer du noe.

Hvis du nettopp har funnet din nye akvarellhobby og ønsker å komme raskt i gang med å male, har vi lagt inn lenker til et rimelig sett fra Winsor & Newton nedenfor, som gir deg alt du trenger for å komme i gang med å male. Lykke til!

annonse
Rimelig malingssett fra Winsor & Newton.
Akvarellblokke fra Winsor & Newton.
Børstesett fra Winsor & Newton.